DOP Oli de Siurana. fruits de la terra

De l'arbequina, tal com raja

Produït gairebé el 100% amb oliva arbequina, amb una acidesa que no supera els 0,5 graus i que s'obté amb uns procediments que no n'alteren la composició natural, diuen de l'oli de Siurana que és «el millor del món», i hi ha una gran quantitat de premis que ho avalen

És en una franja paral·lela al Medi­ter­rani que tra­vessa de nord-oest a sud-est set de les deu comar­ques tar­ra­go­ni­nes, on es troba la zona de pro­ducció de l'oli extra verge de la DO Siu­rana. Són unes 13.000 hectàrees d'una terra que bas­teix el pai­satge amb oli­ve­res de la vari­e­tat arbe­quina. És del prem­satge d'aquesta oliva petita, que s'enne­greix amb la madu­ració, d'on raja el que es con­si­dera «el millor oli d'oliva del món». Josep Bai­ges, pre­si­dent de la DOP Siu­rana, diu que aquest és un qua­li­fi­ca­tiu objec­tiu. No en va, olis empa­rats en aquesta DOP han gua­nyat diver­sos pre­mis inter­na­ci­o­nals, en cinc oca­si­ons s'ha eri­git en el millor oli d'oliva verge extra de l'Estat i en mol­tes altres con­vo­catòries ha resul­tat fina­lista o gua­nya­dor.

L'oli de la DOP Siu­rana és un pro­ducte natu­ral que s'obté de les oli­ves de pri­mera prem­sada, mit­jançant pro­ce­di­ments mecànics que no en modi­fi­quen la com­po­sició natu­ral. Es pro­du­eix com a molt 24 hores després d'haver-se reco­llit l'oliva. Els paràmetres que fixa el Con­sell Regu­la­dor són clars: l'oli no pot superar una aci­desa de 0,5 graus (nor­mal­ment és de 0,1º a 0,3º) i com a mínim el 90 per cent ha de ser d'oliva arbe­quina.

Però, al marge d'aquests grans trets, cada comarca té les seves sin­gu­la­ri­tats, i per això hi ha molts olis dife­rents sota el mateix parai­gua de la DOP. A la zona més alta del Siu­rana, per exem­ple, en pobles com la Palma d'Ebre, la Bis­bal de Fal­set i Cabacés, nor­mal­ment es pro­du­eix un oli amb més cos, «més mas­culí», que el de la zona del Camp de Tar­ra­gona, on la pro­xi­mi­tat del mar Medi­ter­rani i el clima endol­cei­xen el pro­ducte, segons Bai­ges. Mati­sos a banda, tot «és un oli de molta qua­li­tat, de pala­dar agra­da­ble, que crea addicció: quan el con­su­mei­xes un cop, ja no pares», segons apunta el pre­si­dent de la DOP.

Per a la pròxima collita es pre­ve­uen superar el 5,1 mili­ons de qui­los d'oli que es van pro­duir el 2008-2009. Diu Bai­ges que es podria arriba a la xifra rècord dels 8 mili­ons de qui­los. Això sí, sem­pre mirant al cel, perquè tot i que bona part de la terra de la DOP Siu­rana dis­posa de reg de suport (apro­xi­ma­da­ment el 85%), el clima con­ti­nua sent deter­mi­nant per fer que una collita passi de ser bona a ser nefasta.

Productors
6.000
Localització
Priorat, Baix Camp, Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà, Tarragonès i tres pobles de la Ribera d'Ebre: la Palma d'Ebre, Garcia i Serra d'Almos
Producció anual
En la collita 2008-2009 va ser de 5.100.000 quilos d'oli
Apartat
Acidesa inferior a 0,5°
On es poden trobar
www.siurana.info


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.