La calor de l'agost sorprèn els productors i fa avançar a demà el gros de la verema

Les temperatures altes han accelerat la maduració a totes les DO, fins a 1,5 graus en una setmana, i precipiten la campanya

«Fa anys el macabeu el començàvem a veremar al voltant de l'11 de setembre, però enguany a la majoria del territori ja es farà més aviat que mai, a partir de dilluns [per demà]», explica Joan Santó, responsable del sector de la vinya del sindicat Unió de Pagesos, que constata que la tendència s'ha accentuat en els últims anys. «L'any passat ja es va començar pels volts del 30 d'agost, però enguany pensàvem que seria més normal, perquè a l'hivern els ceps van brostar quinze dies més aviat, si bé al final la calor de l'agost ho ha accelerat tot encara més», lamenta. I és que l'avanç de la collita no és cap bona notícia: «La calor fa que a la planta li falti aigua i que l'agafi del raïm, fet que li provoca un estrès hídric, panseix els grans i en fa augmentar massa el grau.» Un fet que, de retruc, també provoca «una pèrdua important de quilos». Pel que fa a altres varietats més primerenques, com el chardonnay, el pinot noir i el moscatell, de fet, ja es va començar la verema fa ben bé un parell de setmanes.

1,5 graus més en sis dies

Josep Lluís Brugués, president de la Denominació d'Origen Tarragona, és qui exemplifica més bé la situació, ja que confirma que «les oscil·lacions de temperatura han afavorit la graduació», fins al punt que en mostrejos fets en només sis dies de diferència, entre el 13 i el 19 d'agost, «el raïm ha augmentat d'un grau i mig». La DO tenia previst iniciar la verema del macabeu els últims dies d'agost, però tot plegat «en precipitarà l'inici a principi de la setmana entrant, perquè s'avança d'una manera bàrbara». «Ningú preveia començar tan aviat, i ens ha agafat a tots en fora de joc: si fins i tot a la DO fèiem vacances!», reconeix Brugués. Ell mateix ja avisa que els productors «no es poden encantar gens, perquè si no es cull immediatament, l'aigua es converteix en sucre i el raïm pot arribar a tenir graduacions molt altes i pesos molt baixos».

Tres setmanes abans

Els productors prioratins també han notat les temperatures. Des de la DO Montsant, així, constaten que «les calors dels últims dies han descompensat el procés i tothom veu que el raïm ha madurat sobtadament i més de pressa del que seria desitjable, ja que seria preferible que hagués estat més uniforme». En aquesta zona cara no l'ha començada ningú, la verema, però segurament ho farà «a finals de la setmana que ve, una setmana abans del que es preveia».

En termes encara més extrems s'expressen des de la DO Priorat, on la campanya també començarà a principi de setmana, «i s'avança tres setmanes ben bones» respecte del que era habitual, segons expliquen des del consell regulador, que ja ha contractat tres veedors perquè, a partir de demà, controlin l'entrada de raïm als cellers.

Tampoc no és gaire diferent la situació a la DO Conca, on alguns productors privats ja han començat a veremar també varietats com el chardonnay o el pinot noir, destinades a base de cava. Elisabet Sáez, del consell regulador, constata que «normalment les cooperatives deixen per al setembre les varietats del vi, com el macabeu i el parellada, però enguany s'avançarà tot». «De fet –admet–, els graus ja comencen a ser molt alts, i potser ja s'hauria hagut de veremar abans.» Tots els cellers de la comarca encara són tancats aquests dies, amb l'excepció del de Sarral, que per segon any rep raïm de les vinyes que Codorniu té al voltant de Poblet. «És cert que la collita s'ha avançat 18 dies respecte a l'any passat –explica l'enòleg sarralenc Miquel Cantó–, però llavors també va ser atípic perquè va anar una mica tard». Cantó hi afegeix: «Ara tot just entren varietats minoritàries, perquè el més segur és que quan acabem, la setmana vinent, pararem uns dies abans de tornar al setembre amb les majoritàries, com el macabeu, el parellada i el merlot.»

A la Terra Alta, la verema també s'ha avançat uns deu dies en les varietats de blanc més primerenques, i aquest cap de setmana es comencen a veremar les de negre. Les varietats més tradicionals també es començaran a collir «d'aquí a pocs dies», si bé la verema no s'estendrà a tota la DO fins a la primera setmana de setembre.

Qualitat «extraordinària»

En l'altre cantó de la balança, els productors asseguren almenys que la qualitat de la collita serà molt bona. Així ho emfasitzen des de la DO Penedès, que també avança a la setmana entrant, «set o vuit dies abans del que era habitual», la verema de varietats com el macabeu, primer, o el xarel·lo, després. «La qualitat del raïm i la seva sanitat són excel·lents, amb la qual cosa la qualitat dels vins de la DO de la verema del 2009 serà extraordinària», explica en una nota, en què també destaca que les varietats de negre com l'ull de llebre, el merlot o el cabernet sauvignon també apunten a qualitats molt bones i amb graduacions força altes. En tots els casos, les quantitats previstes seran semblants les dels últims anys.

El problema, col·locar-lo

La crisi, que també ha repercutit en les vendes de vi i cava, ha fet que les grans marques que solen comprar el raïm, com Freixenet, Codorniu i Torres, ja hagin advertit que enguany disminuiran les compres i en pagaran un preu inferior, un fet que preocupa el sector. «Serà més difícil vendre el raïm, i s'hauran d'espavilar a buscar altres clients», avisen des de la DO Conca. «Qui depèn de grans empreses ho té complicat, però els petits cellers privats ja ho solen tenir més equilibrat i les cooperatives –que podrien acabar rebent aquests excedents– han d'agafar-ho tot per llei», constaten des de la DO Montsant. «Serà complicat assolir uns preus dignes, i a més els grans tenen la paella pel mànec i ja han enviat cartes als viticultors per avisar-los que reduiran un 15% les compres, així que hi haurà particulars que tindran feina a col·locar el raïm», lamenten des de la DO Tarragona. «Almenys podrien arreglar-nos el preu!», exclamen.

Veremar de nit

Un dels problemes de fer la verema a l'agost són les altes temperatures. Per això en les varietats primerenques ja fa uns anys que, sobretot els grans productors que tenen la maquinària apropiada per fer-ho, assagen la verema nocturna. «Es cull de nit per l'oxidació del most, ja que els cellers solen treballar a una temperatura controlada i si el raïm està molt calent el salt tèrmic és massa gran», explica Joan Santó, d'UP, que en algun cas també hi veu «operacions d'imatge» dels cellers. L'enòleg Miquel Cantó incideix en els beneficis: «No és el mateix veremar a mitjan agost que al setembre, i si es fa de nit el procés d'oxidació és més lent i la qualitat és millor, a més que t'estalvies diners en frigorífics i no es fa tant mal a la planta.» A la cooperativa de Sarral, per exemple, aquests dies reben raïm entre la mitjanit i mig matí, tot i que altres productors amb menys recursos han d'esperar a trenc d'alba per començar la verema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.