La DOP Les Garrigues rebaixa en un milió de quilos les previsions de collita d'olives per la manca de pluges de l'estiu
Abans de l'estiu, la DOP Garrigues, repartida entre les comarques de les Garrigues, el Segrià i l'Urgell, preveia que la producció d'olives arbequines per aquesta campanya superaria els sis milions de quilos i podria arribar fins els set però la manca de pluges durant l'estiu i començaments de la tardor ha assecat el terreny i «ha fet que les olives no s'hagin pogut desenvolupar com s'esperava a les zones de secà», mentre al reg la producció «es mantindrà segons el previst». El president del CRDOP Les Garrigues, Joan Segura, ha remarcat que a les zones on no hi ha aigua, la producció disminuirà considerablement.
Les poques pluges registrades a la zona que defineix la DOP, però, no afectaran a la qualitat de l'oliva «que ja estava feta», ha declarat Segura. Segons el predient del Consell Regulador, enguany s'espera que les olives arbequines, amb què després s'elaborarà l'oli d'oliva verge extra, presentin una qualitat «molt bona». «La qualitat pot ser molt bona però seria millor acompanyada d'una bona producció», ha lamentat.
Els productors de la DOP Les Garrigues començaran la collita seguint el calendari d'altres anys, als volts del dia 2 de novembre, en les zones primerenques i sobre el 20 a les zones més tardanes. El fet que les temperatures d'aquest estiu hagin estat també altes ha fet avançar algun dia la maduració del fruit, però es començarà a collir en dates similars a campanyes passades, segons el president del CRDOP Les Garrigues.
Per celebrar l'inici de la campanya de recol·lecció de l'oliva arbequina, la localitat de Maials (Segrià) celebrarà els dies 14 i 15 de novembre la XII Fira de l'oli verd i mostra de truita d'ametlles i orelletes on es podrà tastar el primer oli d'oliva verge extra de la temporada, a més d'altres productes típics de la zona com són les orelletes o la truita d'ametlles elaborada a base de sucre cremat i ametlles.
El president del CRDOP Les Garrigues denuncia la crisi que viu el sector de l'oli d'oleícola pels preus que actualment, i des de fa mesos, estan rebent els productors per l'oli d'oliva, els quals es van arribar a situar a l'agost a nivells de fa dotze anys.
Segura, que també és responsable d'oli de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), assegura que el de l'oli i el sector agrari en general «estan en mans de la distribució». Aquesta situació d'«oligopoli» ha comportat la «ruïna» del sector «fent que la competència no existeixi», segons el president de la denominació d'origen Les Garrigues.
Joan Segura pensa que els productors d'oli «no poden aguantar l'actual sistema de la globalització» en què hi han tres o quatre grans empreses de la distribució que «es posen d'acord a l'hora de pagar als productors». «Abans hi havia molts compradors i envasadores mentre ara no», ha recordat, i aquest fet «els permet posar preu», segons Segura. Actualment, els productors reben uns 2,10 euros per quilo d'oli quan asseguren que el cost del producte final, envasat, se situa al voltant dels 3.
Segura veu que la situació «no pot continuar així» i alerta que, com ja passa en altres sectors, segons com comenci aquesta campanya i, sobretot, amb vista a campanyes vinents, alguns productors puguin plantejar-se de deixar les olives a l'arbre perquè els surti més a compte que collir-les i vendre-les.