Economia

Platja d'Aro es reinventa

L'eix comercial de l'avinguda de s'Agaró, històricament aliè a grans cadenes i franquícies, canvia la tendència amb Mango i Inditex marcant el pas

El grup del gallec Amancio Ortega estudia obrir-hi una botiga Zara

L'expansió de les grans cadenes s'havia frenat en el pitjor de la crisi

L'eix comercial de Platja d'Aro s'està reinventant. Més enllà de la transformació física que va suposar que les terrasses de bars i restaurants creixessin cap a la calçada i alliberessin espai a les voreres, el model comercial vira progressivament cap a l'aterratge de grans marques en una zona amb tradició de petits establiments i negocis familiars.

Mig segle després que el municipi es va començar a promocionar com a destinació turística, el 1964 amb la campanya El amor se cita en Playa de Aro, fa un parell d'anys que els dos gegants de la indústria de la moda a l'Estat espanyol, la catalana Mango i Inditex, van decidir apostar-hi després d'experiències incipients. I al darrere, els comerciants del municipi auguren que n'arribaran més.

L'adéu a Magatzems Vall

Mango va posar tota la carn a la graella amb la compra de l'edifici dels Magatzems Vall, un dels referents del model alternatiu de petites empreses locals que havien crescut. L'antic gerent del negoci, David Vall, admet que la crisi, el factor de les compres per internet i la competència directa de les grans marques –a més del fet que els grans outlet també obren els diumenges, un dels secrets de la puixança comercial de Platja d'Aro– els havien posat difícil el segment de la moda.

La facturació anual havia caigut i la família va acceptar l'oferta de la multinacional catalana, que va enderrocar l'edifici –de més de 2.000 metres quadrats– i ara aixeca un nou complex per instal·lar-hi el nou concepte de macrobotiga que aglutinarà a més de la línia de moda femenina, la masculina i la infantil. L'objectiu inicial era tenir les obres a punt aquest estiu, però des de l'empresa no concreten el termini d'obertura, que es pot ajornar fins a la tardor.

En paral·lel, Inditex ja disposava de punts de venda de tres de les marques del grup. Bershka, Stradivarius i Massimo Dutti. La darrera es va traslladar a un local més ampli i ha deixat pas a una altra marca del grup –Uterqüe–, i també han obert una botiga Oysho. Ara, confirmen diverses fonts, cerquen l'emplaçament idoni per implantar la marca mare del grup, Zara. Però l'operació encara no ha cristal·litzat.

Al marge de l'expansió de grans cadenes d'alimentació o grans superfícies –Decathlon i Aki–, fora del centre urbà, el paisatge de l'eix comercial fins ara havia variat sense sobresalts. Però l'escenari ha canviat. El gerent de Mar Franc, Salvador Giraut, que encapçala l'Associació d'Empresaris de Platja d'Aro, explica que “l'expansió de les grans marques s'havia congelat durant la crisi, però finalment s'han convençut que a Platja d'Aro, encara que per volum de residents no s'arriba a les ràtios, hi ha el factor dels municipis veïns, moltes segones residències i visitants i turistes”, i del marge afegit de negoci de poder obrir els dies festius.

El fenomen també es pot accelerar si la pressió de la nova demanda fa pujar els preus dels lloguers dels locals de l'eix comercial. Alguns dels negocis pioners resisteixen, sobretot els que són propietaris de l'establiment, però aquí hi juguen altres elements, com ara jubilacions sense descendents que s'encarreguin del negoci, la possibilitat de vendre o llogar el local de primera línia traslladant l'activitat a una ubicació més econòmica i la dificultat de reconvertir determinats negocis o afrontar una reforma costosa.

Els Vall han tornat als orígens

Un cop finalitzada l'operació de tancament dels antics Magatzems Vall, la família fa tot just un any que va reprendre l'activitat de perfumeria amb què l'avi de l'actual generació, Pere Vall, s'havia iniciat com a empresari. “És un retorn als orígens”, però adaptats al nou mercat –dins de
la cadena Passion Beauté– i perfil de client: “No pots anar només a la venda pura i dura; s'ha d'oferir una bona atenció i serveis complementaris”,
revela David Vall. L'establiment, de lloguer, és la mateixa avinguda s'Agaró, pràcticament al davant dels antics magatzems.

Com a exemples del canvi en el model, Vall esmenta que a més del comerç de
productes, la clientela hi
troba tractaments facials,
capil·lars, cabines de bellesa, un servei de solàrium i periòdicament ofereixen tallers, com ara d'automaquillatge. És una estratègia per fidelitzar el públic, ja que en una botiga convencional “hi ha menys pas de gent que en els antics magatzems”. Amb tot, destaca que mantenen estratègies del model de gran superfície, com ara estar oberts al migdia. “Tendim a les 24 hores d'internet”, explica Vall, que també destaca que és positiu perquè el personal fa torns més llargs i no pas jornada partida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]