BÀSQUET / LA COPA

Barça i Cajasol, defenses de manual

El Barça i el Cajasol són els dos equips que menys punts encaixen

«Tenen una gran capacitat atlètica i molta qualitat en el rebot ofensiu», avisa Pascual

Dur el ritme serà clau, i els blaugrana disposen d'un atac molt més demolidor

Savanovic i Tariq Kirksay, líder en pilotes recuperades, referents dels sevillans

Alentir el joc i buscar un marcador baix. Aquesta és la fórmula amb què darrerament la majoria de rivals que s'enfronten amb el Regal Barça intenten aturar la piconadora blaugrana. Alguns ho han assolit amb èxit, com el València o el Partizan, i queda clar que el Cajasol, avui en l'estrena de la copa (21.35 h, La 2), intentarà fer el mateix. Els sevillans, a més, se senten còmodes en aquest tipus de partits, i comparteixen, amb el Barça, el gust per la defensa. L'equip de Joan Plaza encaixa 68 punts de mitjana en l'ACB i és l'únic que s'acosta als guarismes defensius del conjunt blaugrana (62,9), i també rivalitza a l'hora de recuperar pilotes (10,1 el Barça i 10 el Cajasol). Un enfrontament que arriba també en el terreny individual, amb dos especialistes: Ricky (2,41 recuperacions per partit) i el millor del curs, el nord-americà Tariq Kirksay (2,45), un tot terreny campió de copa a França amb el Nancy i a Rússia amb l'Unics Kazan.

«El Cajasol és un equip dur i ben armat en l'aspecte defensiu, amb molta capacitat atlètica i que recupera moltes pilotes; a més, va molt bé al rebot ofensiu», avisa Xavi Pascual, conscient que la batalla pel ritme de partit serà absolutament essencial en el partit d'avui: «Hem d'extremar la concentració en la circulació de pilota i que no ens facin jugar lluny del cèrcol, i imprimir velocitat i que el partit tingui un ritme alt.» I és que amb dues defenses de ferro cara a cara, l'atac pot decantar la balança, i aquí el Barça surt clarament guanyador. Té el millor atac del curs (81,9 punts per partit) i té els millors percentatges de dos (57,6%) i de tres (42,4%), mentre que el Cajasol flaqueja en aquest apartat (és el segon equip de la lliga que menys punts anota, 71,5 de mitjana).

El Cajasol arriba a la copa després de caure a Màlaga (86-77), però anteriorment havia encadenat tres triomfs que l'havien instal·lat còmodament a la zona de play-off (és 5è, amb un balanç de 13-9). El pivot serbi Dusko Savanovic (13,6 punts, amb un 44% en triples, 4,4 rebots i 12,6 de valoració) i l'aler alt Tariq Kirksay (8 punts, 7,1 rebots i 12,5 de valoració) en són els principals referents, però compte també amb el base Earl Calloway (10,2 punts i 4 assistències), i els tiradors Tyrone Ellis (10,5 punts de mitjana) i Ruben Douglas, aquest últim acabat d'arribar a Sevilla. El panameny és un tirador compulsiu, capaç del millor però també del pitjor.

Navarro al rescat.
En el partit del Palau a la lliga el Barça va patir. Va acabar guanyant de 9 punts (76-67) –la diferència més petita de tot el curs, igualada recentment per l'Estudiantes (79-70)– però amb angúnies, ja que a 4:38 del final tot estava obert (64-52). Les 21 pilotes perdudes van ser un llast i va ser la irrupció final de Navarro (10 punts seguits) la que va rescatar el Barça.
Barton, el tretzè home.
Tot i que ja està entrenant cada cop a un major ritme després de la greu lesió, l'aler txec encara no ha tornat en partit oficial i sembla difícil que ho faci a la copa, si no hi ha una baixa inesperada. Així, tot indica que Barton haurà de seguir esperant la seva oportunitat.
En crisi?.
Navarro arriba a la copa després d'haver signat dues inhabituals valoracions negatives (contra el Partizan i l'Estudiantes). Un petit sotrac fruit, també, dels pocs minuts (Pascual l'ha reservat). A la copa, però, espera tornar.
Sis supervivents de Màlaga 2007.
Al Barça actual hi ha sis supervivents del darrer títol blaugrana (Màlaga 2007), que són Basile, Trias, Fran, Lakovic, Navarro i Grimau. Navarro suma 3 títols de copa i Fran Vázquez dos (va guanyar-la el 2005 amb l'Unicaja), mentre que Lorbek, Morris, Sada i Ndong busquen la primera. Mickeal va ser campió l'any passat amb el Tau i Ricky i Barton, fa dos amb la Penya.
«El millor equip d'Europa».
La plantilla del Cajasol no ha estalviat floretes al Barça. Tant Andrés Miso com Dusko Savanovic van qualificar els blaugrana del «millor equip d'Europa», però esperen trencar els pronòstics. «S'els pot guanyar, però no podem tenir llacunes i defensar com ho estem fent», explica Miso. Una opinió compartida pel serbi: «Si no fem una defensa increïble no hi ha res a fer».

«Joan Plaza ha canviat la dinàmica de l'equip»

Xavi Pascual va destacar el paper de Joan Plaza en la bona temporada que està fent el Cajasol, un equip amb expectatives sempre altes, però que acabava transitant per la zona baixa les últimes temporades. «És un gran entrenador i ja ho va demostrar al Madrid; ha canviat la dinàmica de l'equip i ha generat il·lusió, i això es nota en l'aspecte del pavelló en els partits que juguen a casa, amb molta més gent.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.