la crònica
Perseguint el somni olímpic
Són esportistes de màxim nivell i al seu entorn disposen d’un seguit d’entrenadors i preparadors físics que no els treuen els ulls de sobre. Tots tenen el mateix objectiu: aconseguir cada quatre anys el somni d’anar a unes olimpíades. I alguns ho han aconseguit i aquest estiu han participat als Jocs Olímpics i Paralímpics de París. Des de l’Ajuntament de Mataró van volar reconèixer aquest esforç amb un acte de reconeixement a tots els que d’una manera o altra vinculats a la ciutat fan d’ambaixadors allà on competeixen. “Arribar a uns Jocs és el màxim per a tots nosaltres”, recordava l’entrenadora de natació adaptada del Centre Natació Mataró, Maria Folgado, que continuava reivindicant un “canvi de mirada” perquè s’arribi a reconèixer d’una vegada per totes l’esport adaptat i es doni el mateix valor als Jocs Paralímpics. “L’esforç per aconseguir els temps i les mínimes és el mateix”, defensava al costat d’una de les nedadores, Berta Garcia, que torna de París pensant en la propera cita olímpica a Los Angeles. “L’experiència ha estat única. Van ser disset dies d’entrenaments i competint que no oblidaré”, explica dels seus primers Jocs després de patir fins a l’últim moment per confirmar la marca mínima per accedir-hi. També han participat en les Olimpíades de París les waterpolistes del Centre Natació Mataró que han format part de la selecció espanyola que va guanyar la medalla d’or i les que han jugat en altres seleccions. El medi aquàtic ha donat moltes alegries als esportistes vinculats a la ciutat en aquestes Olimpíades.
Fora de l’aigua l’esportista mataronina Núria Martínez, jugadora olímpica de bàsquet a Atenes i Pequín, debutava a París com a entrenadora de la disciplina 3x3 amb la selecció espanyola que aconseguia la medalla de plata. “Es disfruta diferent com a atleta, amb molta il·lusió i et concentres molt en l’estat físic i tècnic”, explica Martínez d’una etapa que deixa enrere i que obre nous horitzons per donar “molta informació i eines” a les jugadores. “Acumules molta tensió per mirar de controlar-ho tot quan al final tot està a les seves mans”, reflexionava.
Entre els mataronins que a l’estiu van fer les maletes per viatjar a París hi ha el preparador físic Cristian Luque, que ha estat al costat de la parella de dobles mixtos de la selecció xinesa de bàdminton que va aconseguir l’or. “S’han situat a dalt de tot, amb el que els faltava i volien”, explica Luque d’un dels esports, juntament amb el tennis taula, més populars i reconeguts a la Xina. “És com el futbol aquí i els equips i totes les modalitats entrenen junts”, explica el preparador, que va marxar cap al continent asiàtic pels Jocs Olímpics de Tòquio el 2020 i ja no es va moure d’allà. “Ara m’agradaria desconnectar i descansar un temps perquè és un treball molt intens des del punt de vista psicològic”, explica dels projectes de futur de cara a la propera cita olímpica el 2028 a Los Angeles. També el fisioterapeuta Julian Casanova recollia de mans de l’alcalde de Mataró, David Bote, el record de la ciutat després d’anar amb la selecció espanyola de tennis aquest estiu a París.
L’acte de reconeixement es va fer a la Nau Gaudí, la primera obra de l’arquitecte modernista que bona part de la ciutat desconeix i que durant anys va caure en l’oblit, com va recordar el mateix alcalde. “Nosaltres aquí volem fer palesos els vostres èxits i valorar el talent per aconseguir els objectius”, va assegurar fent un paral·lelisme amb la “capacitat disruptiva” de l’arquitecte i els exemples de “superació i sacrifici” de l’esport.