VIOLACIÓ DE 24 SEGONS

JORDI PLÀ COMAS

Agafar uns dies per Nadal

Cada vegada més, en la salut i en la malaltia, aquests dies de Nadal no són només dies festius sinó també, i fonamentalment, dies de vacances. La gent agafa uns dies per Nadal i, en lloc de marxar de casa, el que fa és recollir-s'hi. Passar més estones amb la família, aquella entitat en crisi permanent i sobre la qual s'ha intentat edificar la societat. Es tracta de trobar-se, per fi, després d'un any d'incompatibilitats laborals amb els més propers, amb aquells que conviuen amb nosaltres però que rarament podem gaudir. La gent agafa uns dies per abocar-se a la família i per, diguem-ho tot, aparellar el seu calendari laboral a l'escolar, que en definitiva és el que regeix el món. I el futbol, el primer de tots els esports, quin paper hi juga aquí? Pot agafar uns dies, el futbol, per Nadal?

La Lliga de Futbol Professional va disputar la 15a jornada el cap de setmana del 20 de desembre i, fins 12 dies després, el cap de setmana del dia 3 de gener, no va tornar a dansar. Cert, els futbolistes també volen agafar uns dies per Nadal, però no fa temps que estem d'acord que l'esport és, per sobre de totes les coses, un espectacle? I quins dies més indicats que aquests per oferir espectacle a petits i grans? No pot, la família, fer el que habitualment té vetat i anar al futbol un dimecres 30 de desembre a mitja tarda? És més espectacle un Barça-Sevilla a les deu, la nit de Reis?

No cal aproximar-se al paroxisme del futbol anglès, que gairebé cada dia té programat algun partit, però es pot fer un cop d'ull al comportament del bàsquet, tant a l'ACB com a l'NBA. Als Estats Units, on el concepte d'esport és indissoluble del d'espectacle i on de lligues en saben més que ningú, només el 24 de desembre no hi ha partits. N'hi ha el 25 i el 31 de desembre, i l'1 de gener. I no pas partits qualssevol. En temps de família és aquesta l'única destinatària del producte, i els millors partits amb els jugadors que més cobren i que més qualitat tenen estan posats als dies més assenyalats. El dia de Nadal, per exemple, n'hi havia cinc des de les dotze del migdia i fins passada la mitjanit. Cap d'ells es trepitjava, i els dos millors partits es van programar en horari íntimament familiar: a dos quarts de tres del migdia l'Orlando-Boston i a les cinc de la tarda el Lakers-Cavaliers. En l'ACB, el diumenge 27 hi havia jornada i la tancava un Madrid-Barça, mentre que el 29 i el 30 de desembre hi havia partits. I el 2 de gener, sant tornem-hi.

Que el futbol s'agafi uns dies per Nadal, és perquè tenen dret a fer-ho els futbolistes? Diguem-ho diferent. Gent que cobra quantitats indecoroses i obscenes de diners gràcies al públic que els segueix en la salut i en la malaltia, ha de suspendre la funció quan aquest públic més temps té per gaudir-los?

Kobe Bryant ingressa uns 14 milions d'euros nets només en concepte de fitxa. I Kobe Bryant està convençut que no, que al públic no se'l pot enganyar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.