LA PRÒRROGA DE LEB OR

Rivalitat gallega

Galícia és una de les comunitats autònomes de l'Estat, juntament amb les Canàries, Catalunya i Castella i Lleó, que aporta tres equips –l'Ourense, el Breogán i el Vigo– a la LEB Or. La rivalitat, per tant, està servida. Fins ara no s'havia discutit la condició del Breogán de Lugo com a primer equip de Galícia, ja que és el que més temporades ha estat en l'ACB i el que s'ha mantingut en la LEB Or oferint, normalment, un bon nivell. Però la situació que es va donar al principi del curs actual –amb la incorporació a la LEB Or del Vigo i l'Ourense i la participació en l'ACB de l'Obradoiro– ha provocat, lògicament, que es qüestioni aquesta condició, com a mínim des de fora de Lugo.

Des del punt de vista de les institucions, el Breogán ha passat a estar al mateix nivell que la resta d'equips gallecs de la competició, de manera que les subvencions s'han hagut de repartir. Des del punt de vista dels aficionats, el fet que hi hagi un equip en l'ACB ha fet canviar el destí de molts dels que volen veure bàsquet de primer nivell. Els qui les últimes temporades es desplaçaven a Lugo per veure bàsquet d'elit ara van a Santiago de Compostel·la a veure l'Obradoiro.

Evidentment, des de Lugo la percepció que es té és la mateixa. La presentació de la plantilla quan juga a casa sempre ha anat precedida de la frase «i ara, el primer equip de Galícia». Per a ells aquesta condició no ha canviat, i més des que, durant la pretemporada, l'equip va aconseguir ser campió de la copa de Galícia en vèncer en la final l'Obradoiro, després que aquest fos presentat sota la condició de primer equip gallec.

Si ens limitem només a la LEB Or, des de Vigo i Ourense es continua veient el Breogán com el club gran de la categoria. Les aficions, però, són diferents. A Vigo tenen pocs seguidors. Van confirmar la seva participació en la competició una setmana abans del començament i ara ja estan descendits. A més, la plantilla només ha cobrat una mensualitat des del començament de la temporada –jo diria que és el rècord absolut de més mesos sense cobrar en la LEB Or– i ningú dóna la cara davant dels jugadors. És a dir, un desastre quant a gestió i una temporada pèssima que no ha ajudat a enganxar la gent. Per contra, a Ourense l'equip té més tradició, ha estat diversos anys en la LEB Or i algun en l'ACB i manté una afició des de fa temps.

En els derbis hi ha molta rivalitat, encara que fins ara no tinc informació que hi hagi hagut problemes importants. En aquest sentit, però, puc assegurar que l'afició de Lugo és la més hostil, fins i tot amb els seus quan la cosa no va bé. Sense anar més lluny, la temporada passada amb Los Barrios vam guanyar el primer partit de play-off allà. La gent va dir de tot als seus jugadors, però després ho volien pagar amb nosaltres, fins al punt que vam haver de ser escortats per la policia en els escassos vint metres que hi havia des de la porta del pavelló fins a l'autocar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.