opinió
Nou hospital Trueta 2025
La construcció del nou hospital Doctor Josep Trueta és un dels reptes i necessitats territorials des de fa més de 15 anys.
El debat sobre la seva ubicació en els darrers anys sembla que ha desplaçat la unitat en el model i en l’impuls per accelerar-ne la construcció.
Voldria aportar elements de model per defensar el campus de salut Doctor Josep Trueta a Girona Nord i el parc hospitalari Martí i Julià a Salt, sense que cap dels dos desdibuixi la seva identitat, tot i enfortir la cooperació i el treball integrat en molts aspectes. L’actual hospital Dr. Josep Trueta es va construir l’any 1956, vinculat a la Seguretat Social. Tenia 291 llits, 10 plantes i baixa ocupació inicial. L’any 1981 va ser transferida la gestió de la Seguretat Social a la Generalitat. L’any 1996 es va consolidar com a hospital universitari de la Universitat de Girona. L’any 2005 es va crear l’Institut de Recerca Biomèdica de Girona (Idibgi) per liderar la recerca en salut.
L’any 2004 un informe exhaustiu tècnic va desaconsellar fer-hi una reforma i ampliació per dèficits estructurals. La resta d’hospitals similars de l’Institut Català de la Salut sí que en van emprendre.
L’any 2006 el govern de la Generalitat, d’acord amb els ajuntaments de Girona i Sarrià de Ter i la Universitat de Girona, va iniciar els estudis tècnics i la recerca de grans acords per impulsar el nou hospital Doctor Josep Trueta de Girona, que ha de ser el pal de paller del nou campus de salut Doctor Josep Trueta. El terreny decidit era al costat sud de l’actual hospital: 27.580 m² de sòl destinats a l’hospital, amb una edificabilitat de 85.000 m². L’equip de Josep Lluís Mateo, MAP Arquitectes, va presentar el projecte bàsic l’any 2009.
Una comissió mixta, sanitària i acadèmica, liderada pel Dr. Rodés, de l’hospital Clínic. Unanimitat amb relació al projecte en tota la societat gironina, viscut com una gran oportunitat, més enllà de l’àmbit sanitari. Ambició i orgull gironí. La crisi econòmica va demorar la construcció del nou hospital durant 2010-2015. A partir del 2015, comença el debat Salt/Girona. No hi ha continuïtat del projecte bàsic ni consens sobre la ubicació decidida anteriorment. El Parlament ha aprovat diverses mocions per instar el govern a iniciar el projecte.
El Josep Trueta de Girona és un hospital de referència, en la categoria nivell 2 d’alta resolució. Referència d’alta resolució en una regió sanitària (més de 800.000 persones, més pics estacionals) amb una xarxa d’hospitals comarcals important. Disposa de 364 llits, a l’entorn de 21.000 ingressos, és altament quirúrgic i amb molta resolució en patologia oncològica (amb l’Institut Català d’Oncologia). Més de 210.000 consultes externes anuals. Un pressupost anual corrent de 100 milions d’euros i més de 1.800 treballadors sanitaris. A l’entorn de 2.000 estudiants de grau, formació professional i postgrau.
L’any 2004 es va inaugurar el nou hospital de Santa Caterina a Salt. El parc hospitalari Martí i Julià va estar planificat, arquitectònicament i funcionalment, per fer la reforma psiquiàtrica i tancar definitivament l’etapa d’aïllament manicomial de la salut mental a les comarques gironines.
El parc hospitalari Martí i Julià es va acabar el 2009 amb l’obertura del parc a la ciutat i la reforma final de tots els equipaments.
L’empresa pública Institut Assistència Sanitària (IAS) gestiona un recinte hospitalari horitzontal i és, alhora, hospital comarcal (nivell 4) del Gironès Sud i la Selva Interior i referència de salut mental, de malalties neurològiques cròniques, de tota la demarcació. El model IAS de salut mental de les comarques gironines és reconegut tant nacionalment com internacionalment.
L’hospital Josep Trueta (gestionat per l’Institut Català de la Salut) comparteix gerència i serveis amb el parc Martí i Julià.
La controvèrsia sobre la ubicació del nou Josep Trueta ha de poder respondre a quina és, des de la planificació de la política sanitària, la relació entre el campus Josep Trueta i el parc Martí i Julià.
El nou Trueta farà una opa al Santa Caterina de Salt o a la inversa? Aquest és el sentit d’ubicar el nou Trueta a Salt?
Darrere d’aquesta qüestió, considero que hi ha les diverses opinions professionals, i cal ser clar, des de l’autoritat sanitària.
Precisament, considero que cal preservar les dues identitats, cooperar i compartir estratègies i recursos, igual que amb tots els altres hospitals comarcals.
Actualment, l’hospital Josep Trueta resol, amb qualitat, més del 95% de les demandes dels pacients. A Catalunya hi ha cinc hospitals d’alta tecnologia (hospital de nivell 1): hospitals de Bellvitge, Germans Trias i Pujol, Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron.
El nou Trueta està planificat amb 400 llits (els llits d’ingrés psiquiàtrics són a Salt), amb molta disponibilitat de sales d’operacions, de gabinets d’intervenció i diagnòstic, de consultes externes, d’urgències i disponibilitat d’hospital de dia.
L’increment de la referència en alta tecnologia no vindrà per l’augment del nombre de llits propis, sinó per aliances amb centres d’alta tecnologia de l’àrea metropolitana de BCN, a escala europea i internacional. El mateix camí de l’Institut Català d’Oncologia, la cardiologia, cirurgia cardíaca, neurologia i hematologia, entre d’altres.
Però la referència real de l’hospital Doctor Josep Trueta és tenir serveis territorials de demarcació per a determinades especialitats. Com en el cas de l’oncologia territorial, els oncòlegs de l’hospital Trueta-ICO porten tota l’oncologia mèdica de la regió sanitària de Girona, i es desplacen per visitar i compartir amb els equips dels hospitals comarcals. Com la Xarxa de Salut Mental des de l’Institut Assistència Sanitària. Imaginem uns serveis regionals d’alta resolució, però amb suport descentralitzat per a la baixa i mitjana complexitat.
L’increment de la referència de l’hospital Trueta es produirà si enfortim les aliances internacionals i potenciem la recerca a l’Idibgi. La referència del campus Trueta s’enfortirà si creix el treball amb la Universitat de Girona. Si ens impliquem en la visió euroregional, transfronterera, objectiu central per a les comarques gironines.
La ubicació a Girona Nord, en terrenys urbanitzats, a la rodalia de l’hospital Trueta actual, podria ser idònia per al campus de salut Trueta. El nou Trueta ha de ser més vertical, més compacte, com són els hospitals de més complexitat d’atenció (5-7 plantes amb soterranis). A peu d’autopista, a prop del TAV, de la riba del Ter i de terrenys industrials.
En paral·lel, cal reclamar a l’Estat la cessió a la Generalitat de tot el sòl i patrimoni de l’actual Trueta i centre Güell. Aquesta és una anomalia i una injustícia no resoltes, des del traspàs de competències a principis dels vuitanta.
El debat cal que giri a l’entorn del model i la urgència del nou campus Doctor Josep Trueta a Girona. Així també defensem el parc hospitalari Martí i Julià a Salt.
Ambició i lideratge per fer realitat un nou hospital Doctor Josep Trueta l’any 2025.