opinió
L’encant de la cultura popular
Els trabucaires ens han eixordat amb els seus trets
Aquesta festa major de Santa Coloma de Farners ha tornat a gaudir de l’encant de la cultura popular. Els gegants, la gegantona Malva i els capgrossos han embadalit la mainada, que sempre se’ls mira amb cara de satisfacció. Els castellers han pogut aixecar els seus pilars. Les orquestres han tocat sardanes per ballar a la plaça o per escoltar al pavelló, adornat per a l’ocasió i preparat per a un públic entregat que no ha dubtat a cantar, aixecat dempeus, el “som i serem gent catalana, tant si es vol com si no es vol” o “el camí assenyalaràs, dona veu al teu cantaire, llum als ulls i força al braç”. Els trabucaires ens han eixordat amb els seus trets. La Faràndula Colomenca ha entusiasmat la gran gentada que la seguia. Quina alegria veure marcar el pas a l’àliga i a la mulassa, quina emoció que es moguin amb la marxa que va compondre per a l’ocasió Nil Mujal i que toca meravellosament l’escola de música municipal.
Veient dansar l’àliga, aquesta figura del bestiari dels Països Catalans que participa en el seguici popular de les ciutats i viles que havien tingut privilegis reials, de sobte em vaig traslladar a la trenta-cinquena Festa de la Ratafia d’ara fa cinc anys. La confraria havia atorgat la distinció de confrare d’honor al president Carles Puigdemont per la tasca que duia a terme com a màxim mandatari del nostre país i per l’interès que demostrava per estar al costat dels ciutadans i de les seves entitats.
El president pujava les escales de l’ajuntament, el seguien l’alcalde i tot el consistori, per signar el llibre de personalitats i saludar el ple quan, en veure a peu d’escalinata la imatge solemne i coronada de la nostra àliga, va etzibar: “Ja teniu permís per lluir aquest bestiari durant les vostres festes”? Amb permís reial o no, aquest any la Faràndula Colomenca, aliena als esdeveniments, ha dansat alegre i joiosa el mateix dia i hora que retenien el president a l’aeroport de Sardenya, quan es dirigia a l’Aplec Internacional Adifolk, a l’Alguer, on també participava la cobla La Flama de Farners. Quin esglai que ha suposat per al món independentista aquesta misteriosa detenció. L’ensurt ha durat poques hores. La justícia europea funciona i el president, ja lliure, també ha pogut gaudir, lluny de casa, de la cultura popular de Catalunya.