Una joia literària
La lectura del llibre Girona. Menjars de Fires m’ha traslladat mentalment a l’època de la meva infància i joventut. Els tradicionals àpats, propis de les principals festes anuals que s’hi especifiquen, són el paradigma que em fa recordar els suculents menús de la festa major, de Nadal, etc. Aquells canelons de carn rostida, la sarsuela de peix i marisc, el platillo de menuts amb bolets, el rostit amb prunes clàudies, les pomes de cafit (relleno)... per a mi han passat a la història. No puc dir que hagin desaparegut; sinó que no són ben bé com els que jo coneixia. Les mestresses de casa d’antany cuinaven amb desimboltura, invertint temps i paciència en la preparació de plats. Es pot dir que eren cuineres nates. Les d’ara podrien igualar-les, però el factor temps els ho impedeix. El tarannà i el treball fora de casa s’imposen i obliguen sovint a haver de recórrer a alguna de les sis gammes de productes agroalimentaris que, amb encert, figuren en el llibre.
Dit això, aprofito l’avinentesa per felicitar cordialment el periodista i gastrònom Salvador Garcia-Arbós, autor del susdit llibre i a tots el qui han col·laborat per a conformar el que és: una joia literària per a Girona i els seus habitants. Una magnífica idea digna de ser valorada.
L’Escala (Alt Empordà)