Opinió

El Gran Fracàs

Per primera vegada es feia servir
la intel·ligència sense que anés acompanyada d'accions militars

La pers­pec­tiva dels dar­rers sei­xanta anys dóna una cer­ti­tud alam­bi­nada: cal remi­rar aquell pas­sat per tro­bar claus per inda­gar quina actu­a­li­tat ens toca viure. Pot­ser si haguéssim esbri­nat, en favor del país, la dèria de Felip II de col·lec­ci­o­nar nans (que no vol dir cata­lans dis­minuïts), ja sabríem com plan­tar cara al cen­tra­lisme. O coneguéssim, a fons, l'obsessió del Borbó Lluís XIV per col·lec­ci­o­nar estàtues, que no li repli­ques­sin, quan excla­mava: “L'État, c'est moi”, men­tre feia que la pedra de Ver­sa­lles parlés del seu reg­nat. És a dir: avançar-nos al rumb de la his­to­ria, el qual sem­bla inde­fu­gi­ble i una vul­gar repre­sen­tació de fets ante­ri­ors o simi­lars.

La dar­rera Gran Farsa l'ence­ta­ren els soviètics, ja abans de la Guerra Freda; fanàtics i amb un dubte cen­tral sobre la seva supe­ri­o­ri­tat: Mos­cou es dedicà, a través dels par­tits comu­nis­tes i soci­a­lis­tes euro­peus, a difon­dre una quan­ti­tat con­si­de­ra­ble de desin­for­mació per ama­gar la rea­li­tat esta­li­nista. Els ame­ri­cans no eren cons­ci­ents de l'abast de la mani­o­bra; cre­ien que Picasso o Pau Casals, com molts altres, intel·lec­tu­als euro­peus, eren artis­tes mal infor­mats i prou. Els ame­ri­cans, que, fins avui, mai no han tin­gut cap dubte de la seva supe­ri­o­ri­tat, esta­ven massa enfei­nats adreçant la seva eco­no­mia i la de bona part de l'Europa occi­den­tal per ado­nar-se de la Gran Crisi que els hi queia al damunt. Però hi va haver un docu­ment que s'ano­mena El llarg tele­grama, fir­mat per George F. Ken­nan, ofi­cial encar­re­gat d'intel·ligència, a l'ambai­xada dels EUA a Mos­cou i diri­git al secre­tari d'estat a Was­hing­ton, que inicià un dels can­vis més pro­funds a la soci­e­tat occi­den­tal. El docu­ment duia el segell ver­mell de secret i està datat el 22 de febrer del 1946.

En la secció cin­quena d'aquest docu­ment, Ken­nan expli­cità la debi­li­tat soviètica i pro­po­sava l'estratègia que havien de seguir els Estats Units. Tot man­te­nint que era un repte enorme, deia: “Estic con­vençut que és a les nos­tres mans resol­dre el pro­blema –i sense recórrer a la solució mili­tar gene­ra­lit­zada.” És en aquest espai, des d'El llarg tele­grama de 1946 fins a la nit del 12 d'agost de 1961, quan començà la cons­trucció del mur de Berlín, que es desen­vo­lu­pa­ren fets sobre les ofen­si­ves soviètiques i de la CIA per arri­bar al cor i a l'ente­ni­ment d'Occi­dent que val­dria la pena estu­diar a fons.

Al marge de la cri­sis dels míssils a Cuba, aquest va ser el guió que van seguir els dos poders amb una llarga llista de ins­tru­ments i de per­so­nes que van pren­dre posi­ci­ons per defen­sar unes ide­o­lo­gies que poc, ben poc, tenien a veure amb les res­pec­ti­ves rea­li­tats: Jean-Paul Sas­tre defen­sant el poder soviètic i exe­cu­tant el guió del par­tit comu­nista francès, men­tre a l'altre cantó s'ampli­fi­cava la feina d'Art­hur Koest­ler amb l'emblemàtica novel·la Dark­ness at noon, pre­ludi del que seria l'apor­tació defi­ni­tiva sobre l'esta­li­nisme més maca­bre: el gulag d'Alek­sandr Sol­je­nit­sin. Va ser la mateixa CIA qui, des de les ofi­ci­nes de Was­hing­ton Square, ajudà a publi­car una revista cab­dal: Par­ti­san Review, òrgan con­tra­soviètic on van començar a escriure intel·lec­tu­als com Saul Below o el mateix Orwell, que es con­sagrà amb la seva metàfora comu­nista, Ani­mal farm. La llista de con­tri­bu­ci­ons intel·lec­tu­als seria enllu­er­na­dora, però el fill roig era que, per pri­mera vegada, es feia ser­vir la intel·ligència sense que anés acom­pa­nyada d'acci­ons mili­tars. Cal­dria un llarg i precís capítol per estu­diar la presa de posició de per­so­nes com Isa­iah Ber­lin, que mai no van con­fon­dre l'arti­cu­lació de la lli­ber­tat amb un o altre pre­di­ca­ment polític.

Bar­re­jar la lluita per la lli­ber­tat amb totes les fal·làcies que s'han escol­tat a Europa i s'escol­ten a Amèrica els dar­rers sei­xanta anys és para­do­xal amb l'actual crit esta­tal: “Si us plau, no ens inter­vin­guin. Jurem que no ens gas­ta­rem els diners que no tenim.” Sem­bla que tot ha estat un Gran Fracàs intel·lec­tual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.