Opinió

Desnonament oceànic

El nostre impacte com a espècie es fa sentir al món de moltes i molt intenses maneres

L'arti­cle Anth­ro­po­ge­nic ocean aci­di­fi­ca­tion [...], publi­cat a Nature per James Orr i altres, ana­litza un altre impacte de les emis­si­ons de CO2: l'aci­di­fi­cació pro­gres­siva dels oce­ans. Com veu­rem, si no les reduïm, pro­vo­ca­ran la des­a­pa­rició d'uns petits orga­nis­mes, els pteròpodes amb clova, que són a la base de la cadena ali­mentària de pei­xos com el salmó, el verat i la sar­dina. Fa temps que és ben cone­gut i públic que un aug­ment del CO2 a l'aire es tra­du­eix en un aug­ment del CO2 als oce­ans. Això fa que es redu­eixi la quan­ti­tat d'ions car­bo­nat dis­solts, que són uti­lit­zats pels orga­nis­mes que fan clo­ves, i con­següent­ment, els difi­culta llur for­mació. Ara, aquest arti­cle conté diver­ses nove­tats d'enver­ga­dura.

La pri­mera és que, fins ara, els estu­dis se cen­tra­ven en valors mit­jans a tots els oce­ans, o a les seves parts càlides, i pro­nos­ti­ca­ven pro­ble­mes per a la cons­trucció de clo­ves quan hi hagués 1.200 ppm de CO2 a l'atmos­fera. Però les reac­ci­ons químiques invo­lu­cra­des són sen­si­bles a la tem­pe­ra­tura i, en oce­ans més freds, la reducció d'ions car­bo­nat està incen­ti­vada. I així, quan es té en compte aquesta vari­ació natu­ral induïda per la tem­pe­ra­tura, que ja ocorre avui als nos­tres oce­ans, s'obte­nen uns resul­tats molt dife­rents: a les aigües fre­des polars i sub­po­lars (per sobre dels 60º de lati­tud), els pro­ble­mes de cal­ci­fi­cació ja hi apa­rei­xe­ran quan s'arribi a tan sols 560, i no 1.200, ppm de CO2 a l'atmos­fera. Si no can­via res, això serà d'aquí a 50 anys.

Per veure què els passa als pteròpodes, els inves­ti­ga­dors els varen sot­me­tre a aques­tes con­di­ci­ons: al cap de només 48 hores, com mos­tren clara­ment les fotos inclo­ses en l'estudi, la seva clova començava a mos­trar punts de dis­so­lució avançada. Lite­ral­ment s'esta­ven esclo­ve­llant, tal­ment un des­no­na­ment oceànic. No cal insis­tir sobre l'impacte que un ani­mal amb clova se'n vegi des­proveït: la seva des­a­pa­rició impac­ta­ria direc­ta­ment i ful­mi­nant­ment tota la cadena ali­mentària per sobre seu.

És impor­tant recor­dar que la cadena d'acci­ons i reac­ci­ons aquí ana­lit­zada té molt poques de les incer­te­ses que nor­mal­ment afli­gei­xen les pre­dic­ci­ons a con­seqüència de l'escal­fa­ment glo­bal. De fet, i de llarg, aquí, la més gran incer­tesa, i l'única cosa que pot fre­nar aquesta cadena d'esde­ve­ni­ments, seria una reducció en el CO2 que final­ment acabi havent-hi a l'atmos­fera. És a dir, hi podem pujar de peus a sobre. Una de les pro­pos­tes de la geo­en­gi­nye­ria per reduir l'escal­fa­ment glo­bal, sense haver de reduir les emis­si­ons de CO2, és llançar sulfúric a l'atmos­fera, per tal d'asso­lir la mena de refre­da­ment que pro­vo­quen les emis­si­ons volcàniques. Ara, gràcies a aquest estudi, veiem que, si ens deixéssim seduir per aquests cants de sirena, pot­ser podríem impac­tar en l'escal­fa­ment, però no detu­raríem el procés aquí des­crit, car el CO2 segui­ria aug­men­tant a l'atmos­fera i, amb l'aug­ment, es des­en­ca­de­na­rien els pro­ces­sos aquí des­crits.

Com diuen la ciència del sis­tema Terra i la teo­ria de Gaia, tot està inter­re­la­ci­o­nat en aquest mera­vellós pla­neta nos­tre, i can­vis forçats en una direcció tin­dran reper­cus­si­ons en altres. El nos­tre impacte com a espècie es fa sen­tir al món de mol­tes i molt inten­ses mane­res, de les quals l'escal­fa­ment glo­bal és la que ens cal resol­dre més urgent­ment, perquè si no se'ns aca­barà el temps. Però la moral d'aquest estudi és que no és ni de bon tros l'única, i que, en rea­li­tat, el que ens cal, per utòpic que sem­bli, és can­viar la nos­tra manera de viure com a soci­e­tat. Aquest canvi arri­barà ine­vi­ta­ble­ment. Nosal­tres només podem triar si mirem de fer-ho amb el màxim ordre i con­trol pos­si­ble, o si pas­sem de tot i el pla­neta ens l'imposa a la brava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.