Opinió

Bagul d'estiu

Alexandre Magne era molt espavilat

Els mitjons formen part del banyador d'homes i dones
fins ben entrat
el segle XX

El banya­dor, contrària­ment al que es pot pen­sar, no és ante­rior al biquini. De fet, es pot afir­mar que el topless –que sem­bla l'última fase evo­lu­tiva del banya­dor abans d'arri­bar al nudisme– és ante­rior a qual­se­vol peça tèxtil feta ser­vir en una platja o en una pis­cina. Segons diver­ses fonts històriques, el pri­mer ves­tit de bany (per dir-ho d'alguna manera) va ser una mena de tapar­ra­bos que una cor­te­sana egípcia, de nom Tais, va fer ser­vir per remu­llar-se amb Ale­xan­dre Magne, que anava nu, com tot el seu exèrcit que l'acom­pa­nyava en aquell bany!

Tot i que la data d'invenció del biquini se situa el 3 de juliol del 1946 i la pater­ni­tat del ves­tit de dues peces s'atri­bu­eix a l'engi­nyer mecànic francès Louis Réard, el cert és que la peça es feia ser­vir però molt i molt abans. S'han tro­bat mosaics minoics a Grècia de l'any 1600 aC on es veuen unes dones amb un banya­dor de dues peces. Els per­so­nat­ges en qüestió no es banyen, però estan prac­ti­cant esport. Poste­ri­or­ment, tres segles després de Crist, s'han tro­bat mosaics amb esce­nes sem­blants en una vil·la sici­li­ana. Els romans, doncs, ja
el feien ser­vir.

Si el nom fa la cosa, però, cal reconèixer el mèrit de Reárd, qui va bate­jar el ves­tit en honor de l'atoló de les Illes Biquini, al Pacífic Cen­tral, on els nord-ame­ri­cans feien pro­ves atòmiques. Tot i que vist en pers­pec­tiva històrica pot sem­blar una fri­vo­li­tat –tenint en compte Hiros­hima i Naga­saki– se li va posar aquest nom al banya­dor de dues peces en con­si­de­rar-lo una bomba, ja que revo­lu­ci­o­nava el món de les peces de ves­tir de bany. Per pre­sen­tar el biquini, Réard va haver de recórrer a una balla­rina de strip­te­ase pari­senca, Mic­he­lini Ber­nar­dini, perquè cap model de l'època estava dis­po­sada a posar amb una roba que con­si­de­ra­ven “inde­cent”.

Tot i que Réard s'ha empor­tat la fama, és de justícia històrica des­ta­car que el pre­cur­sor del biquini modern l'inventa un modista francès, Jac­ques Heim, que li posa el nom d'àtom, ate­ses les seves reduïdes dimen­si­ons. Per pro­mo­ci­o­nar-lo va fer ser­vir una nova cam­pa­nya de màrque­ting amb avi­ons que dibui­xa­ven el nom d'àtom al cel.

El cos­tum de banyar-se neix el segle XVIII, de la mà del rei Jordi III, que comença a freqüentar l'anglesa platja de Wey­mouth. Aquests banys reials tenien, però, fina­li­tat terapèutica. El metge havia acon­se­llat al monarca que anés a la platja perquè això alleu­ge­ria algu­nes de les seves malal­ties. El 1882 és la data en què se situa el pri­mer bany d'una dona de la noblesa, la duquessa de Berry, que es banya a la platja de Dieppe, a França. El pri­mer banya­dor apa­reix el 1890. El com­posa: una camisa, un pan­taló i mit­jons i és igual per a homes i dones. Hau­ran de pas­sar vint-i-cinc anys perquè els mit­jons dei­xin de for­mar part del ves­tit de bany, tot i que les dones con­ti­nuen fent ser­vir cami­ses, cami­so­les i fal­di­lles per banyar-se. Els homes, en canvi, ja comen­cen a fer ser­vir pan­ta­lons curts.

L'any 1930 apa­reix el que es con­si­dera el pri­mer banya­dor, és de llana, el seu escot té forma de samar­reta i els pan­ta­lons cobrei­xen fins als malucs. La peça de roba no és gaire còmoda, un cop molla pot arri­bar a pesar fins a tres qui­los. La invenció de la licra trenta anys més tard, jun­ta­ment amb l'apa­rició del biquini, revo­lu­ci­ona la platja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.