‘Brexit’, nova pròrroga i incertesa
Només una quarta part dels britànics creuen que el seu país sortirà de la Unió Europea (UE) el 31 de gener de l’any vinent, segons una enquesta d’urgència feta ahir mateix i que demostra l’enorme incertesa que envolta el ‘Brexit’, des que fou aprovat en referèndum ja fa més de tres anys. La data del 31 de gener del 2020 és el nou límit fixat ahir per la UE després que el Regne Unit s’hagi finalment vist abocat a demanar una tercera pròrroga davant del bloqueig als plans del primer ministre, Boris Johnson, de sortir de la unió aquest 31 d’octubre. La nova pròrroga certifica el fracàs repetit de la política britànica, incapaç després de tant temps, de tirar endavant el resultat d’un referèndum que, cal reconèixer-ho, va agafar molts a contrapeu, vist que les enquestes vaticinaven que guanyaria l’opció europea.
En tot cas, la decisió d’ahir de la UE és la més lògica que es podia prendre per mínima prudència i per evitar, sobretot, una sortida sense acord, que seria desastrosa per a totes les parts i per als centenars de milers d’empreses europees i britàniques que operen en l’actual mercat comú. També seria contradictori que, després que la Cambra dels Comuns aprovés, ara fa uns dies, el nou acord de sortida entre la UE i el govern de Johnson, els Vint-i-set forcessin una sortida sense acord. De fet, després de tantes anades i vingudes, algú creu que tot plegat ve de tres mesos més?
Un cop sembla, doncs, aclarit el camí del ‘Brexit’, malgrat que en aquest tema sigui més difícil que en qualsevol altre fer prediccions, el Regne Unit haurà d’afrontar ara unes noves eleccions, amb un resultat també incert, i, més endavant, la proposta escocesa d’un nou referèndum. La incertesa està garantida.