Racisme policial
L’ona expansiva del cas Floyd i la reacció de protesta global contra el racisme incrustat en la societat ens han convidat a veure el problema des de la distància i la solidaritat, però el cas dels sis antiavalots dels Mossos d’Esquadra investigats per vexacions i insults racistes a un jove a Sant Feliu Sasserra (Bages) demostra que el problema no és pas aliè. Ans al contrari, és una realitat propera, tangible, contra la qual cal actuar no per solidaritat, sinó per necessitat, perquè és inacceptable en una societat que pretenem democràtica, tolerant i progressista.
Actuacions policials com la que ara s’investiga als jutjats de Manresa són inadmissibles, però no ho són només per la seva càrrega racista i discriminatòria, que és evident, sinó també pel que tenen d’abús de l’autoritat que atorguem com a societat al cos policial i a les persones que en formen part. És intolerable i ha de quedar molt clar, no només des de l’acció judicial, sinó des de l’actuació d’ofici dels Mossos i del Departament d’Interior, que haurien d’apartar del servei els sis implicats, de forma cautelar i alhora preventiva, fins a aclarir-ne les responsabilitats.
El cos dels Mossos és la policia de Catalunya i els ciutadans d’aquest país, vinguin d’on vinguin, tenen dret a sentir-se protegits per la seva policia, a rebre un tracte no discriminatori i a exigir que els agents de l’ordre es comportin dins la llei. Casos com el de Sant Feliu Sasserra minen la imatge dels Mossos, la feina extraordinària que fan cada dia i la confiança dels ciutadans; per això és necessari actuar amb precisió i contundència per tallar de soca-rel aquest brot de racisme, per actuar preventivament en l’àmbit intern i per revisar tant com calgui el procediment d’admissió de nous efectius policials, per evitar la infiltració de perfils i comportaments clarament indesitjables.