El desconcert de Sanitat amb les vacunes
Les propostes i les decisions del Ministeri de Sanitat espanyol al voltant de les vacunes fa setmanes que provoquen desconcert i confusió entre els ciutadans, com si no n’hi hagués prou amb la incertesa de la pandèmia, l’evolució de la qual continua amb moltes incògnites per les constants variants que apareixen arreu del món. Tot plegat, malgrat l’optimisme que genera el bon ritme de vacunació i els bons resultats que ja s’observen, amb importants baixades en els contagis, les hospitalitzacions i el nombre de morts.
Els principals dubtes s’han aixecat al voltant de la vacuna d’AstraZeneca, amb constants canvis sobre el marge d’edat de la població que la podria rebre. Unes incerteses que es podrien haver entès perquè som davant de vaccins acabats de dissenyar i produir, però que les anades i vingudes de Sanitat han agreujat, deixant als llimbs milers de persones que eren totalment alienes al debat. A més, fent cas omís de governs com ara el català o, un fet encara més greu, de les directrius de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), l’organisme comú europeu que tots els estats membres van crear i van decidir que obeirien, però que a l’hora de la veritat molts obvien.
El desconcert creat pel Ministeri repercuteix negativament en els plans de vacunació de Catalunya i de la resta de comunitats, que s’han d’adaptar contínuament a les directrius divergents de Sanitat, amb el perjudici que això suposa per als ciutadans, tant els que ja han rebut una primera dosi, com aquells que esperen ser punxats per primer cop. La consellera de Salut, Alba Vergés, té tota la raó, doncs, quan denúncia l’“odissea” que està sent tot el procés, la “gestió lamentable” d’aquest i la imatge de “desconfiança” que s’ha donat a la ciutadania, i també quan reclama celeritat a l’Estat perquè posi negre sobre blanc les seves decisions i no passi les responsabilitats a Salut o, el que és més greu, als ciutadans.