Editorial

Trump goleja Biden: i ara, què?

Trump ha guanyat el debat contra Biden, aquesta és la síntesi de l’històric cara a cara televisiu, però això no vol dir que el candidat conservador pugui donar les eleccions per guanyades. Entre d’altres coses perquè en el cas que Biden renunciés a la carrera presidencial, el Partit Demòcrata tindria marge, ajustat però suficient, per presentar un candidat sorpresa alternatiu. Una possibilitat que no es pot descartar després del fracàs de Biden, que va mostrar-se confús i poc contundent davant la cascada dialèctica de l’incontinent Trump. Fins i tot el Comitè Nacional Demòcrata podria abordar una modificació exprés de les regles per forçar un recanvi encara que Biden insistís a ser cap de cartell, i evitar d’aquesta manera estimbar-se electoralment. Però aquesta no sembla la intenció de l’aspirant, que encara no ha estat oficialment proclamat candidat, i això obriria una crisi interna d’efectes imprevisibles i potser encara més perjudicials. Tenint en compte, a més, que abans del debat les enquestes mostraven un empat tècnic entre tots dos contrincants.

La polarització que el bipartidisme nord-americà ha portat sempre aparellada ha arribat a uns nivells de grans decibels, fins al punt que ni el país que diagnostica el magnat ni la recepta que vol aplicar-hi no tenen res a veure amb la visió del candidat demòcrata. Els missatges contraposats no poden ser més contrastats: si jo guanyo, Amèrica tornarà a ser gran, segons el primer; si guanya ell, Amèrica serà al caire de l’abisme, segons el segon. El debat va ser, una vegada més, una demostració de la capacitat de Trump per fer afirmacions demagògiques sense aportar cap dada, sobretot pel que fa a la immigració. També va ser una demostració de les dificultats indissimulables de Biden a l’hora de combatre el torrent xenòfob i populista del seu oponent. En la pràctica, però, tots dos saben que pel que fa a les grans qüestions, com la política exterior o l’impuls intern a l’economia de la primera potència mundial, malgrat els excessos verbals de Trump i la seva fatxendaria, el full de ruta del futur inquilí de la Casa Blanca tindrà més similituds que diferències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia