Editorial

El TJUE amaga el cap sota l’ala

La sentència dictada ahir en què el TJUE avala el vet del Parlament Europeu a Toni Comín i Carles Puigdemont com a eurodiputats, costa d’entendre. D’entrada perquè es contradiu amb el que el mateix tribunal va sentenciar el 19 de desembre del 2019 amb relació a la immunitat d’Oriol Junqueras i la resolució que va dictar l’endemà i que va permetre que aleshores Puigdemont i Comín poguessin exercir com a eurodiputats. El TJUE ha optat per l’equilibrisme jurídic per evitar entrar en el fons d’una qüestió, la de la persecució de l’independentisme català, que coneix bé i que acumula unes quantes causes al tribunal de Luxemburg. I que de retruc afectarà l’actual escó de Toni Comín. No deixa de sorprendre que el tribunal que deia sense embuts que un escó es guanya a les urnes i no pel requisit formal de jurar una constitució, el tribunal que parlava dels GOI (grups objectivament identificables) en les prejudicials presentades del jutge Llarena i frenava les pretensions del magistrat d’enviar noves euroordres, el tribunal que escrivia negre sobre blanc que el Suprem no era el tribunal predeterminat per la llei per jutjar els exiliats, amagui, ara, el cap sota l’ala.

Les decisions dels tribunals espanyols en la causa catalana han estat i són un maldecap per a la justícia europea, i el TJUE ha preferit jugar, en aquesta ocasió, amb el formalisme eteri del dret abans que reconèixer que un dels estats de la UE ha vulnerat un dels pilars de la democràcia, com és la representació política i el sufragi universal. L’advocat general Maciej Szpunar, en les conclusions prèvies a la sentència, recordava que els membres del Parlament Europeu no són representants dels estats membres sinó dels ciutadans de la Unió elegits per sufragi universal. I advertia del perill que significaria deixar en mans dels estats quins diputats electes poden exercir el mandat o no. El TJUE, però, en una sentència als antípodes de les conclusions de l’advocat general, ha decidit rentar-se les mans i deixar, en tot cas, als tribunals espanyols la decisió de si es van vulnerar els drets dels eurodiputats catalans. Lluny de resoldre’l, ha decidit voluntàriament enterrar un problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia