Editorial

El rei, l’emèrit i la crisi amb Mèxic

La coincidència temporal de dos fets ha tornat a posar de manifest la manca d’exemplaritat i la poca eficàcia de la corona espanyola, des del paper que va tenir el rei emèrit fins a l’actual de Felip VI. El primer cas, la difusió d’unes imatges íntimes del rei Joan Carles fent-se petons anys enrere amb una coneguda actriu i presentadora, ha vingut a confirmar el que tothom ja sabia i uns quants tapaven per protegir la imatge del monarca. Es tracta de la prova gràfica d’un comportament hedonista allunyat de la responsabilitat que se li suposa a un càrrec així i d’una exhibició d’inconsciència per part del rei emèrit que fets posteriors, com la cacera d’elefants o la tortuosa relació amb Corinna Larsen, han vingut a agreujar. El penúltim capítol s’acaba d’escriure a Dubai, des d’on Joan Carles ha anunciat amb total desvergonyiment la creació d’una fundació per garantir el traspàs de la seva herència a les seves filles.

Pel que fa al segon cas, el que s’hi ha vist esquitxat és Felip VI, incapaç de gestionar una petició legítima per part del govern de Mèxic, inicialment expressada el 2019 per l’expresident Andrés Pérez Obrador i reiterada el 2022, en el sentit que la Corona espanyola havia de demanar perdó pels abusos i la violència comesos envers els anomenats pobles originaris durant la conquesta. La nova presidenta mexicana, Claudia Sheinbaum, ha considerat que la negativa espanyola mereixia una resposta i ha decidit excloure el monarca de la seva presa de possessió, fet que ha dut el govern espanyol a no enviar-hi tampoc cap representant. Només els socis de Sumar han anunciat la intenció de ser-hi, per remarcar les relacions històriques entre els dos països i la sintonia ideològica amb una dona d’esquerres. La negativa reial i el seguidisme del govern són tan sols una rebequeria, perquè ja hi ha altres països europeus que han demanat disculpes pels excessos del seu passat colonial. És lògic que els governants d’aquests territoris antigament explotats i massacrats reclamin alguna mena de restitució, encara que sigui tan sols simbòlica. Pronunciar la paraula perdó, però, no ha estat mai fàcil per als Borbons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia