Editorial

Els aliments no s’han de malbaratar

En una societat com la nostra, que molt sovint es manifesta en l’opulència, difícilment podem admetre que cada any es malbaratin tones i tones d’aliments, als conreus, en la indústria transformadora, el comerç al detall o a la llar. Certament, les inquietuds d’avui, que connectem amb la necessitat i exigència de ser sostenibles i sotmetre els processos industrials i de mercat a esquemes d’economia circular, han superat la inconsciència de la cultura de l’excedent d’antany, però l’aspiració a minimitzar encara més les pèrdues d’aliments és un esforç que ni econòmicament ni socialment ha de defallir. Catalunya posseeix des del 2020 una normativa pionera, la llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, que té entre les virtuts principals situar de forma indiscutible la prevenció, ben parametritzada per dades mesurables, per damunt de tot. Tanmateix, el reglament de la llei encara ha d’entrar en vigor, i no serà fins que això s’esdevingui que tindrà una incidència real, amb la definició de punts tan importants com el règim sancionador.

L’espigolament, la recollida a les àrees de conreu de tot allò que es rebutja per diverses raons (estètiques, els vaivens del mercat i altres) també té un reconeixement important en la llei en fer-lo objecte de regulació. Aquesta activitat, però, ens du a la certesa que és al camp on hem de posar el focus per assolir resultats realment estimables en aquesta tasca de casar amb més precisió l’oferta i la demanda d’aliments. Podem demanar al consumidor més zel en la mesura a l’hora d’omplir el rebost, i als supermercats guanyar encara més en eficiència quan han d’emplenar els seus lineals i escarrassar-se a muntar les seves xarxes de donació de producte no comercialitzat a entitats socials, però tant pagesos com institucions no haurien perdre de vista que cal disposar de polítiques concretes per al camp, també des de la perspectiva preventiva, perquè no sigui un forat negre del malbaratament. En aquest sentit, hi pot ajudar el reguitzell d’empreses que ofereixen serveis a tota la cadena de valor per reduir el malbaratament alimentari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia