Opinió

Full de ruta

Voltors de la pandèmia

El capitalisme té això. En les pitjors situacions, com en l’actual pandèmia, sempre hi ha empresaris i inversors que pensen com treure profit de les penúries dels altres. Oportunitats n’hi diuen. Jo penso, més aviat, que són els voltors de la pandèmia. D’aquests voltors, que esperen que l’adversari acabi enfonsat o mort, també n’hi ha en la política, i molts. En tenim proves cada dia en les especulacions sobre si hi ha d’haver eleccions o com s’aprofita cada racó de la crisi per treure’n rèdit polític.

Tornem a les empreses. La setmana passada, França va esclatar contra la multinacional farmacèutica francesa Sanofi –que té la seu de la filial espanyola a Barcelona i una important fàbrica a Riells i Viabrea–, després que el seu president, Paul Hudson, va deixar anar que els EUA “tindran dret de demanar les comandes prèvies més grans” d’una possible vacuna contra el coronavirus.

El president francès, Macron, va reaccionar com un llamp i va declarar solemnement que “la vacuna contra el coronavirus serà un bé públic fora de les lleis del mercat”. Des de Brussel·les, la UE també va advertir que “un cop descoberta la vacuna allò més important és assegurar un accés just i universal a la mateixa a tot el món.” Sanofi es va afanyar a matisar les declaracions de Hudson, assegurant que aquest només volia remarcar l’important paper dels EUA en la recerca i que, evidentment, la vacuna serà per a tots els països del món.

Fins aquí la polèmica que, no per previsible, és ben significativa de com anirà tot plegat els mesos vinents. Les farmacèutiques jugaran fort les seves cartes i intentaran treure’n el màxim profit. I molts països els ajudaran per beneficar-se’n també de manera egoista, com ha estat la tònica des del principi en aquesta crisi, amb confiscacions de material sanitari o refusant de cedir-ne a d’altres d’amics. N’hi ha un munt de casos.

Ahir, en l’assemblea general de l’OMS, el president xinès, Xi Ji Ping, va prometre que si el seu país descobreix una vacuna aquesta serà “un bé públic global”. Aquesta seria, doncs, l’actitud, malgrat que, venint de qui ve l’afirmació, la malfiança és ben normal, entre d’altres coses perquè continua mancant claredat en les dades xineses de l’epidèmia i en com aquesta es va combatre en els seus inicis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.