Opinió

Raça humana

No, no estem fent salut

No, no estem fent salut –segueixo el fil de l’article d’ahir sobre l’increment exponencial i abusiu del consum de carn–. Ni per a nosaltres ni per al planeta que habitem. Segons l’OMS, la primera causa de mort al món és la malaltia cardiovascular, molt relacionada amb la dieta: acumulació de grassa i colesterol a les parets de les artèries coronàries. També adverteix de la intoxicació alimentària produïda per bacteris que són als budells i les femtes dels animals i que contaminen el producte que arriba al taulell. I dels perills de les granges de producció intensiva on s’administren als porcs, xais, vaques, gallines –amuntegats– gran quantitat d’antibiòtics i pesticides per a evitar la propagació d’infeccions i estimular el seu creixement. Pel que fa al planeta, la indústria agroramadera és totalment insostenible des del moment que necessita més recursos dels que proporciona: es menja grans extensions de terreny –cultius per a atipar el bestiar– es beu un 70% de l’aigua disponible, emet un 24% dels gasos d’efecte hivernacle, contamina sòls i aqüífers i és un dels principals causants de la desforestació que, a la vegada, vehicula la transmissió d’epidèmies. Per tot plegat, en el darrer estudi del Grup d’Experts en Canvi Climàtic de l’ONU es conclou de manera taxativa que la humanitat ha de reduir la ingesta de carn. La part rica de la humanitat s’entén perquè actualment una de cada nou persones encara pateix desnutrició i la seva inseguretat alimentària és deguda en bona part als nostres excessos. De diferent manera, tots en paguem les conseqüències.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.