opinió
Ara toca la protecció civil
La protecció civil requereix professionals especialitzats i ben preparats, però també infraestructures pròpies i tecnològicament avançades
És quasi inevitable sentir la paraula seguretat i pensar en la policia. No pensem en el trànsit, ni en el treball, ni en els efectes del canvi climàtic en el medi ambient, ni en la qualitat dels aliments que mengem o la possibilitat que una ventada o un foc descontrolat ens afectin. I tanmateix a Catalunya l'any passat, tot i la forta reducció del nombre d'accidents de trànsit, encara hi va haver 33.158 víctimes, amb 2.062 ferits greus i 411 morts. També es van produir 107 accidents laborals mortals i 817 de greus. El cos dels Bombers de la Generalitat va portar a terme més de 84.000 actuacions. I es van rebre prop de 5 milions de trucades al telèfon 112 d'emergències.
Una concepció integral de la seguretat pretén actuar en tots aquells camps que poden suposar una amenaça als nostres drets bàsics, des de la lluita contra la delinqüència fins a la lluita contra els accidents a les carreteres, passant per la gestió de les emergències i la prevenció de riscos o l'extinció dels incendis. Aquest model de seguretat integral és el que s'està construint a Catalunya. Un model que reforça la convivència i el lliure exercici dels drets i llibertats de totes les persones, i un model que expressa la capacitat d'autogovern de Catalunya.
Durant aquesta legislatura hem tancat una etapa importantíssima amb el desplegament a tot Catalunya de la nova policia integral d'aquest país. Ja fa deu anys que desenvolupem les competències en matèria de trànsit, i hem obtingut molt bons resultats en seguretat viària. Igualment, estem dotant el cos de bombers d'una inversió en la renovació i modernització d'equipaments com no s'havia donat mai. Però també hem començat una etapa molt important i menys coneguda, la que representa el desenvolupament del sistema de protecció civil català.
Fa pocs anys la protecció civil tenia un pes específic a nivell administratiu, polític i pressupostari molt baix, tot i que l'Estatut defineix aquesta competència com a exclusiva. Aquest govern ha apostat clarament per la creació d'una política pública de protecció civil. Una acció dirigida a reforçar la prevenció, la planificació i els mecanismes de coordinació que formen part del nucli de la protecció civil i que fan possible l'actuació diligent, proporcionada i eficaç, davant la complexitat de les situacions d'emergència que es poden produir al nostre país.
En protecció civil la prevenció és la clau, treballant per minimitzar els riscos o controlant les condicions que suposen una amenaça. Hi ha una cosa més important que actuar ràpidament davant d'una emergència: evitar que es produeixi. Per això s'han reforçat els mecanismes de col·laboració amb les administracions locals i s'han potenciat els instruments per a la identificació del risc i la seva planificació, el seguiment dels fets, la informació a la població i la coordinació dels efectius. Amb aquest objectiu s'han aprovat diversos plans especialitzats d'emergències i s'ha construït un nou Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, el Cecat, allà on arriba tota la informació i on es prenen les decisions per respondre amb rapidesa i eficàcia.
La protecció civil requereix professionals especialitzats i ben preparats, però també infraestructures pròpies i tecnològicament avançades en els processos de coordinació i avís, com la nova xarxa Rescat de telecomunicacions, ara de titularitat de la Generalitat i que connecta tots i cadascun dels cossos i agents operatius.
En aquesta mateixa línia, el 22 de juliol passat vam inaugurar, amb el president Montilla i la consellera Geli, una de les peces més emblemàtiques del procés de modernització del sistema públic de seguretat d'aquest país. S'ha posat en marxa un nou model de Centre d'Atenció de Trucades d'Urgència a Catalunya (112) pivotant sobre dues noves seus, la de Reus ara en funcionament i la que es construirà properament a Barcelona. Es tracta d'un veritable centre de coordinació operativa d'urgències i d'emergències, amb la interacció i coordinació de tots els cossos i serveis que hi intervenen i que permetrà guanyar temps i guanyar eficàcia, que són dos valors essencials en la gestió d'una emergència.
En definitiva, a Catalunya tenim ja un plantejament clar del sistema de protecció civil que volem, homologable al dels països més avançats. Hem fet passes molt importants, però hem de consolidar aquest gran projecte de país, més enllà d'una legislatura. Implica tothom, des de la individualitat de les persones, amb la cultura de l'autoprotecció, fins als ajuntaments i la Generalitat. Ara toca la protecció civil.