Opinió

Pensem-hi

Què podem fer si comencem a tenir oblits?

Amb el pas del temps, les nostres capacitats minven. I és normal que comencem a patir pèrdues de memòria que, en funció de la incidència, poden amoïnar-nos. Alguns oblits són comuns per a una gran majoria de persones. Per això és probable que us hi sentiu identificats.

Segur que a molts de vosaltres, en el transcurs d’una conversa, us ha costat trobar la paraula adient. Un tecnicisme, el nom d’un indret, d’un personatge o d’una persona. És probable que la paraula ens vingui al cap més tard, sense cap ajuda, però ja fora de context. I és aquí on les tècniques de memòria ens poden ajudar a recordar els noms d’una manera més eficient.

També ens pot passar que, quan ens dirigim a una estança de casa a fer quelcom, un cop hi arribem no recordem què hi anàvem a fer. Acostuma a passar quan, durant el trajecte, hem pensat en una altra cosa que ens ha fet d’interferència. La solució passa per concentrar-nos exclusivament en allò que anem a fer.

Una altra situació habitual, per a moltes persones, és no trobar determinats objectes quotidians, com ara les ulleres o les claus. Però si les col·loquem sempre al mateix lloc, sense excepció, passats vint dies aquesta conducta es convertirà en un hàbit. És a dir, les posarem a lloc de manera automàtica. En general, si som ordenats, les errades de memòria disminuiran.

Sovint també ens trobem amb la necessitat de comprovar diverses vegades si hem fet una tasca que fem de manera automàtica, com, per exemple, tancar el gas o la porta principal de casa amb clau. Sol passar quan pensem en altres coses mentre fem l’acció. Per evitar-ho, haurem de concentrar-nos exclusivament en allò que estem fent.

Davant les primeres errades, és recomanable activar-nos cognitivament. La memòria, igual que altres funcions, tendeix a deteriorar-se amb els anys. Cal utilitzar estratègies i mètodes per millorar-la. I la manera de fer-ho és mitjançant l’estimulació cognitiva. La trobareu en diferents formats (en llibres, en fitxes, en jocs, en sessions de vídeo en línia), molt indicats per activar-nos de manera preventiva, per optimitzar o rehabilitar les capacitats cognitives i per integrar-ho com un hàbit saludable. Sobre els 40 o 50 anys és l’edat indicada per iniciar-nos. Cal recalcar la importància que hi hagi varietat en l’estimulació per aconseguir efectivitat i evitar que el cervell s’acomodi.

És a les nostres mans millorar la memòria. No cal esperar a detectar les primeres errades per començar. Si estimulem la nostra ment regularment de manera preventiva, la nostra reserva cognitiva augmentarà i podrà suplir possibles mancances.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia