mirades
Jordi Grau
Ràdio Girona encara els 90
És i sempre serà l’emissora degana de les comarques gironines. Ràdio Girona va ser la primera i encara el seu norantè aniversari. Formalment el dia de la seva inauguració va ser el 10 de desembre de 1933, quan Francina Boris, la primera veu en antena, va pronunciar les paraules: “Aquí Ràdio Girona. Aquí EAJ 38 Ràdio Girona.” Entranyable Francina, que poc després seria traslladada a Ràdio Associació de Catalunya, on romandria fins a l’entrada de les tropes nacionals. Després, depurada, va tornar a casa, a Ràdio Girona, on es va jubilar i on va mantenir el seu mític programa Nostra dansa, fins que la salut li ho va impedir. Tota una vida de ràdio, amb una veu dolça i combativa a favor de la llengua i la cultura catalana en temps complicats. Les emissions en proves de Ràdio Girona s’havien iniciat durant les Fires i en Jaume Teixidor, una de les veus mítiques de l’emissora, tot i que va passar molts anys a la competència, la Sindical, sempre explica que ell va néixer amb la ràdio. El 6 de novembre d’aquest any, en Jaume en farà 90 i caldrà celebrar-ho perquè manté la salut, la gana i aquella veu profunda que el va fer tremendament popular arreu de les comarques gironines. El primer director de Ràdio Girona va ser Alexandre Figa i el locutor que acompanyava la Francina, en Jacint Carreras.
Avui, però, comença oficialment la celebració del norantè aniversari amb una gala a l’Espai Fundació La Caixa de la plaça Poeta Marquina, la plaça del Núria. La conduirà Juan Carlos Ortega i porta per nom Todo por delante. Allà, Ortega i el seu alter ego Marco Antonio Aguirre faran un repàs pels 90 anys de ràdio, amb la col·laboració de la gent de la SER a Girona encapçalats per la seva directora Carme Martínez.
Serà el tret de sortida de la celebració. Mentre el periodista Jaume Serra treballa per preparar el 2024 el centenari de Ràdio Barcelona, és a dir el centenari de la ràdio a l’Estat espanyol, a Girona preparen un programa al carrer per les Fires i un altre per l’aniversari al Museu d’Història dels Jueus, al carrer de la Força. Les primeres emissions es van fer des de l’Ateneu de Girona, al carrer Carreras i Peralta, número 6, però poc després ja es van traslladar als estudis de la que es considera la primera casa de Ràdio Girona: el principal del carrer de la Força, número 8.
Els que hi vam treballar, fins que el 1976 l’emissora es va traslladar a un àtic de la plaça Pompeu Fabra, no sabíem que ocupàvem un espai a l’antic call jueu. Ens ho explicava el poeta Josep Tarrés amb una vehemència que no podíem entendre. Afortunadament se li va fer cas tot i els entrebancs econòmics i anades i vingudes. Allà, ens explicava qui eren Bonastruc de Porta i Isaac el Cec i el que ell va somniar és ara una realitat. Temps tindrem per parlar dels grans noms de la ràdio que van començar a Ràdio Girona, de Joan Viñas Bona a Enric Casademont, d’Enric Frigola a Narcís-Jordi Aragó, i molts periodistes que han treballat i treballen als principals mitjans del país. De moment avui comença oficialment la celebració. Abans, en Raül Muxach a Batalletes de la ràdio ja fa dies que explica les interioritats d’una emissora que va ser la primera: Ràdio Girona, EAJ 38.