Opinió

Supremacistes o colonitzats?

Voler deslliurar-se d’un poder dominant ho acusen com a terrorisme, encara que sigui per mitjans pacífics

Amb el temps hi ha paraules que adapten els seus significats a nous contextos. Això està passant amb paraules com feixistes, nazis i supremacistes, que ara són utilitzades per la dreta fins a l’extrema dreta –en tenim exemples recents a les comarques gironines– a fi d’aconseguir adeptes per anar en contra dels que consideren els seus adversaris i enemics, tot provocant una espiral d’odi. I els catalans i gironins que defensem els nostres drets i que no ens volem sotmetre als seus dictats, ens ho sentim a dir. Això si no hi afegeixen un altre terme de moda per mantenir l’estatus dominador: terroristes. Perquè voler deslliurar-se d’un poder dominant ho acusen com a terrorisme, encara que sigui per mitjans pacífics. Això, amb el suport d’una judicatura que també juga amb les paraules i d’uns parlaments que canvien regles a mitja partida i et fan tornar a la casella de sortida.

Però Catalunya és sols un racó de món i aquest fet esdevé en molts indrets. A Llatinoamèrica, per exemple, les comunitats indígenes que lluiten per preservar el seu territori de les multinacionals extractives, també són titllades de terroristes, antidemòcrates –si són una minoria amb poques possibilitats d’aconseguir el poder– i corruptes, si aconsegueixen el poder, sense donar-los temps per corregir les males praxis anteriors. I tot perquè l’opinió pública se’ls giri en contra i perquè la por no deixi raonar on són les causes del malestar.

Tornant al nostre país, veiem que des de fa més de tres segles, en molts aspectes, ens tracten com a una colònia. Darrerament, amb algunes concessions de cara a la galeria internacional per tenir un mercat favorable, fins i tot podem triar el “nostre virrei”. Protestem pacíficament i ens tracten com a delinqüents fins i tot havent evitat caure en els seus paranys i les seves provocacions. Hi ha una categoria recent que ens l’hem d’aplicar: és el concepte de descolonització. Tot lluitant solidàriament en favor dels pobles oprimits, ens hem de descolonitzar, no només els territoris sinó també les ments, perquè tots som víctimes del mateix capital colonitzador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia