Opinió

Ombres d’estiu

Cesare Pavese

Aquestes ombres se’m fan curtes, així que faig per allargar-les. A la d’ahir tot just abordava El bell estiu quan em vaig adonar que havia esgotat els caràcters: ho vaig deixar estar amb la idea que seguiria escrivint sobre la novel·la de Cesare Pavese. He dit una idea, però, de fet, és un desig motivat per l’estima cap a aquesta narració acabada al 1940, però que no va publicar-se fins al 1949, quan el seu autor, que va suïcidar-se un any després, ja devia sentir que la mort vindrà, sempre, i tindrà els nostres ulls.

En aquesta novel·la, en què el punt de vista narratiu assumeix en femení l’experiència joiosa i temerària dels anys joves: “N’hi havia prou amb sortir de casa i travessar el carrer per tornar-se boja.” L’estiu hi és present amb les sensacions físiques que procura, però sobretot hi és evocat amb un suggeriment simbòlic sense, a la manera de Pavese, cap remarca carregosa. “En aquells temps sempre era festa“, es llegeix a l’inici. Illo tempore. Hi va haver un estiu (com, potser, hi va ser i hi és en cadascun de nosaltres) en què va manifestar-se a la Ginia la frisança il·lusionada de la joventut tan sovint relacionada amb la descoberta del desig amorós. La referència a un temps passat anuncia que, tot just esbossat en el curs del relat, després van arribar la decepció, el desamor, la tristesa i també la malaltia: la sífilis de l’Amèlia. Aquesta és conscient del que representa el pas del temps: “L’estiu ha passat i hi ha massa fang.” I fins la innocent Ginia sap que l’estiu tornarà, però que no serà el mateix: “I la Ginia, tota melancòlica, pensava que mai més passaria un estiu com el darrer.” Un dia d’estiu, el 27 d’agost de 1950, Cesare Pavese no va suportar més les desil·lusions de la vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.