Opinió

Mirades

L’home que va dir “agafa Messi”

Pere Gratacós, futbolista, entrenador i selecciona-dor nacional, es jubila i es dedica a estudiar història a la universitat

Em va sobtar trobar Pere Gratacós al Campus de Lletres de la UdG, tot i que sabia que impartia classes a la universitat Euses de Salt des de feia catorze anys. “Vinc d’alumne, faig història de l’art medieval i història moderna”, em va explicar. Pocs dies després, en la graduació de la promoció de ciències de l’activitat física i de l’esport es va anunciar que es jubilava. Dues sorpreses en una. Pere Gratacós i Boix (Besalú, 1958) ha decidit deixar la primera línia de l’esport després de molts anys d’intensa activitat com a futbolista professional, entrenador i seleccionador nacional català durant quatre anys, en què va dirigir sis partits i va ser substituït per Cruyff. Ha fet moltes coses en el món de l’esport, però segurament passarà a la història perquè va ser qui va obrir la porta a Leo Messi a debutar en el primer equip del Barcelona quan el jugador argentí només tenia 16 anys.

Pere Gratacós va arribar al Barça amb 16 anys, el 1974, i va jugar en les categories inferiors i al Barça B, del qual va ser capità del 1976 al 1983, amb una cessió entremig d’un any, el 79/80, al Valladolid, on va participar activament a fer que l’equip pugés a primera divisió. Després del seu pas pel Barça, va jugar dos anys a l’Osasuna, on va debutar a primera divisió, abans de signar pel Figueres, on va jugar vuit cursos, va pujar a segona A i va disputar la promoció d’ascens a primera, que van perdre contra el Cadis amb Jorge d’Alessandro d’entrenador. Allà es va jubilar i va començar la seva carrera d’entrenador, que el va portar al Girona, que va pujar a tercera, i al Figueres, on va portar un equip de segona B a les semifinals de la copa del Rei després de derrotar el Barça i diversos equips de primera. El Deportivo de la Corunya el va eliminar no sense polèmica. Després va fitxar com a entrenador pel Barça B. I allà va entrenar dos anys Messi.

“Un dia Frank Rijkaard, que era molt respectuós, em va demanar alguns nanos per a un amistós contra el Porto de Mourinho. Li vaig donar algun nom i li vaig dir: «Agafa Messi».” Rijkaard va preguntar qui era, perquè no el coneixia, però se’n va fiar i no només va portar Messi a Porto sinó que el va fer debutar. Després arribaria el Gamper contra la Juventus, les paraules de Fabio Capello i l’inici del domini mundial que ha tingut i potser encara té Messi.

Pere Gratacós n’està orgullós. Però després d’entrenar el Barça B va liderar el Football Dreams, una acadèmia que seleccionava jugadors d’Àfrica i Àsia per portar-los a Qatar. Ell va liderar el projecte Aspire quatre anys, que va deixar el 2010 per ser el director de l’escola de futbol de la nova ciutat esportiva Joan Gamper. Ho va ser fins al 2017, en què va ser coordinador de la base del Barça i va tenir càrrecs directius. Unes paraules carregades de raó sobre Messi van forçar la seva destitució. Va dir: “Sense Iniesta i Neymar i els altres jugadors, no podria ser tan bon jugador.” Una obvietat, però s’estava negociant amb Messi. Va continuar treballant al Barça i sent ambaixador UEFA de la Youth Champions League. Va plegar del Barça el 2021 i ara es jubila de professor d’Euses. Ell, mestre, professor de català i llicenciat en geografia i història, torna a ser alumne per gust.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.