Opinió

Lletra petita

Autarquia

“El Suprem situa en una dimensió desconeguda part de la cúpula judicial estatal, rebel envers el poder legislatiu democràtic, i ja esquiva la justícia europea. Franquisme, vaja

La negativa del jutge Llarena a aplicar l’amnistia als tres exiliats obre una dimensió desconeguda, amb la certesa que el Suprem i una part de la cúpula judicial estatal són els primers interessats a mantenir viu el procés, més i tot que l’independentisme, i dur-lo cap a rutes judicials per descobrir, però circumscrites a l’Estat i esquivant la justícia europea. Tot fa pensar que la no retirada de les ordres de detenció a l’Estat acabarà al Tribunal Constitucional (TC), un cop esgotades les apel·lacions a una altra sala del Tribunal Suprem. Fins i pot, podria derivar en denúncies contra l’Estat espanyol per no haver aplicat la legislació (llei d’amnistia) als tribunals europeus. O en denúncies per prevaricació contra aquells magistrats que no apliquen o tergiversen allò que ha aprovat el poder legislatiu democràtic, perquè el TSJC sí que l’està aplicant de manera impol·luta. Si cal mantenir la persecució a l’Estat, per què Llarena no dicta una nova euroordre de detenció? És conscient que ni la sentència inicial a la resta d’implicats en l’1-O especificava cap mena d’enriquiment personal en aquella malversació que ara fins i tot posa en perill la Unió Europea? Millor evitar el pronunciament de la justícia europea, que consideren “aliena” i a la qual no cal consultar, ni al TJUE, aquesta “norma interna” de l’amnistia, fixava la interlocutòria. Res més semblant a l’autarquia economicopolítica del franquisme respecte a aquella Europa democràtica dels anys quaranta. En aquest cas, judicial. La qüestió és perseguir l’independentisme, bé sigui per rebel·lió, sedició, malversació o terrorisme, abans que permetre que participi en el debat de la governabilitat, fins i tot, de l’Estat. La incertesa per la rebel·lió judicial fa ser prudent fins i tot el PP, que esgotarà el termini per dur la llei al TC. Com diu l’exministra i eurodiputada Montero, és un sistema judicial que, “en lloc de protegir la democràcia, legitima l’extrema dreta [amb referència a l’absolució de l’ultra que l’assetjava] i intenta manar més que aquells que ha votat legítimament la ciutadania”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.