Opinió

Seu aquí

Els refugis climàtics són aquests espais segurs, adequats i inclusius, que haurien de trobar-se a moltes zones de la ciutat

Aquests dies tots busquem espais segurs on poder refugiar-nos dels episodis climàtics extrems, com els que estem patint. Onades de calor que eleven les temperatures a graus difícilment suportables. Tots sabem que els efectes seran progressivament més greus. Per això són importants les mesures que es prenguin, i les que ja s’haurien d’haver pres, pensant en un futur molt proper. Els refugis climàtics són aquests espais segurs, adequats i inclusius, que haurien de trobar-se a moltes zones de la ciutat, per a tots els ciutadans, i que són especialment rellevants per a grups vulnerables, com les persones grans, persones amb mobilitat reduïda, o les que poden ser susceptibles als efectes adversos del canvi climàtic.

Sembla que continua essent una assignatura pendent, la substitució de les zones pavimentades per jardins i àrees verdes. No només ajuda a reduir la temperatura ambient, sinó que també millora la salut mental i el benestar general dels usuaris. Els refugis anomenats de proximitat ajuden també a millorar la qualitat dels espais verds urbans. Però no només és important trobar en aquests espais un confort tèrmic, sigui amb ombres naturals o artificials. També ajuden a crear espais comunitaris amb bancs, taules, zones de joc, fomentant la interacció social i promovent la cohesió social.

Fa uns mesos, en una xerrada de la Plataforma Girona Futur sobre els tres colors que determinaran el futur de les nostres ciutats, blau, verd i gris, els experts que hi van participar, en Pau Masramón, president de l’Associació Aigua És vida Girona; en Narcís Sastre, geògraf i paisatgista, i en Martí Franch, arquitecte del paisatge, van insistir en la importància de treballar en aquest sentit: de forma generosa, precisa i urgent. L’escassa planificació sobre aquests tres colors fa que sigui molt difícil assolir l’equilibri per a la convivència.

Fomentar l’harmonia i l’empatia en aquests espais implica dissenyar-los no només per a la funcionalitat, sinó també per al benestar social i emocional.

Cal prendre mesures urgents per a crear entorns urbans més resilients i inclusius, davant dels reptes del canvi climàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia