Opinió

TantXTant

Canvi climàtic: del dit al fet

Està molt bé la lluita però, si comporta sacrificis personals, ja no es veu tan clara

Els aires que venen de la pri­mera potència econòmica i mili­tar del món, els Estats Units, no són gens favo­ra­bles a la lluita con­tra el canvi climàtic. Per sort, la UE hi està molt com­pro­mesa i lidera a escala mun­dial aquesta lluita. S’hi aplica una àmplia regu­lació i s’hi inver­tei­xen diners públics. I els par­ti­cu­lars, quina acti­tud tenen res­pecte a aquest tema?

En un arti­cle recent al blog 5cen­tims.cat es pre­senta el resum d’una inves­ti­gació en què es mesura el suport social que té la lluita con­tra el canvi climàtic, dis­tin­gint entre el suport difús o genèric (acti­tuds a favor, que no tenen cost) i el suport específic (“hi estic a favor encara que les mesu­res em com­por­tin cos­tos”). La mesura del dit al fet l’han fet els autors del tre­ball a par­tir de dos expe­ri­ments rea­lit­zats sobre la base de dues enques­tes fetes a una mos­tra de 3.000 per­so­nes cada una a l’Estat espa­nyol el 2024.

Per començar, la majo­ria d’enques­tats con­si­de­ren que el canvi climàtic és degut a l’acció de l’home (60% a Cata­lu­nya, 54% al con­junt de l’Estat) i en canvi són pocs els nega­ci­o­nis­tes (8% i 12%, res­pec­ti­va­ment). Com a exem­ples de polítiques públi­ques, les que obte­nen més suport són limi­tar els cre­uers, fer zones de via­nants i tan­car cen­trals tèrmi­ques; les seguei­xen mesu­res com ara ampliar les zones de bai­xes emis­si­ons i posar impos­tos sobre el car­boni; tenen menys suport mesu­res com ara un impost pro­gres­siu sobre els vols i pro­hi­bir la venda de cot­xes de com­bustió el 2035. Dels resul­tats com­pa­ra­tius del suport que reben les polítiques quan se’n conei­xen els cos­tos i bene­fi­cis, des­taca com a resul­tat que, en algu­nes polítiques, el suport a la lluita con­tra el canvi climàtic baixa. L’autoin­terès entra en escena: està molt bé la lluita però, si com­porta sacri­fi­cis per­so­nals, ja no es veu tan clara. Una raó con­vin­cent perquè les coses rela­ci­o­na­des amb els béns públics (com el clima) reque­rei­xen direcció i mà ferma del sec­tor públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.