Opinió

El millor xuixo del món

Per tal de triar el millor xuixo del món, es valorava que tingués un gust equilibrat entre el fregit i la crema

A la pastisseria Trias de Santa Coloma de Farners es fan els xuixos més bons del món. Així ho ha decidit el jurat de la cinquena edició del Concurs Mundial del Xuixo, que dissabte passat es va celebrar a Girona. En anys anteriors havien guanyat la pastisseria Padrés de Banyoles, la pastisseria Juhé de l’Escala, la Fleca Pa Artesà del Vallès i la pastisseria Triomf de Barcelona. Un jurat format per professionals qualificats ha distingit aquest any la pastisseria Trias de Santa Coloma de Farners com la que elabora el millor xuixo del món. Van haver d’escollir entre 25 propostes. Per tal de triar el millor xuixo del món es valorava que tingués un gust equilibrat entre el fregit i la crema, la qualitat de la crema, la cocció interior i exterior de la massa o el mateix fregit. El periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós va crear aquest concurs l’any 2018 coincidint amb el centenari del xuixo. L’objectiu de la iniciativa és reivindicar el xuixo com a element gastronòmic distintiu de les terres gironines. S’explica que el xuixo va néixer a Girona als anys vint del segle passat a la pastisseria que Emili Puig tenia al carrer de la Cort Reial de Girona. Aquest dolç típicament gironí, de forma cilíndrica de pasta fina farcida de crema, fregida i ensucrada per fora, és tema de concurs, i no n’hi ha per a menys, perquè quan el xuixo és bo que s’apartin propostes potser considerades ara més modernes, com els brownies, els muffins o els pancakes. Està bé innovar i tastar coses noves, però també és important mantenir les receptes i les elaboracions tradicionals del país i reivindicar-les com a elements identitaris que ajuden a explicar la nostra història. Sigui com sigui, a banda del xuixo, els dolços catalans són una delícia que formen part del patrimoni pastisser de casa nostra. La costa catalana n’és un bon exemple, de pastisseries centenàries que han estat un referent, i algunes d’elles encara ho són avui. Ja fa anys que el meu estimat amic i coreògraf català Quim Bigas i jo pensem que Catalunya necessita elaborar un mapa que permeti resseguir les pastisseries més emblemàtiques del territori català. I, és més, ens oferim a crear-lo. I és que si els catalans som tan tradicionals que sempre associem alguna festa amb algun producte gastronòmic dolç, el pas següent podria ser un mapa de les millors pastisseries del país on tastar-ne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia