Articles

Trossos

Xantatge?

Diria que el president Montilla s'ha equivocat quan ha dit que CiU basa la seva política a Madrid a practicar el xantatge a PSOE i PP. El llenguatge no és neutre. Quan escollim certes paraules escollim també un punt de vista i un sistema de valors. Potser perquè ho va dir a Madrid, potser per estratègia electoral, el president Montilla va adoptar amb la paraula xantatge el punt de vista i el sistema de valors de la política madrilenya, no de la catalana.

Negociació

CiU, però també Esquerra i Iniciativa, practiquen l'estratègia de fer valdre els seus diputats a Madrid com a element de pressió i de negociació. També ho fan el PNB i Coalició Canària. Tens una força, uns vots, i els fas servir per treure coses. D'això vist des de Catalunya i amb una concepció més mercantil de la política se'n diu negociar. Vist des de Madrid i amb un sistema de valors més grandiloqüent i retòric en diuen xantatge. Xantatge nacionalista.

Confondre

Certament, el PSC no practica aquesta estratègia. Sense un grup parlamentari propi, no fa servir el vot dels seus diputats com un element de pressió i de negociació. El PP tampoc. Crec que és un error, però hi tenen tot el dret. El PSC diu que la capacitat de negociació i de pressió no l'exerceix al Congrés, sinó a l'interior del PSOE. Potser sí. Però el fet de no adoptar una estratègia no és excusa per deslegitimar-la. I anomenar, com fan a Madrid, xantatge la negociació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.