Opinió

Barcelona

Després de trenta anys de democràcia i d'haver experimentat diverses formes de govern a la Generalitat, queda l'assignatura pendent de Barcelona: la ciutat i la Diputació. Si tenim en compte que, en xifres aproximades, el 75% de la població viu en el 25% del territori, és a dir, a la demarcació de Barcelona, un dels autèntics canvis ha de ser el relleu a l'Ajuntament de Barcelona i a la Diputació de Barcelona. No només el relleu d'alcalde i de president de la Diputació, que aquests ja s'han produït al llarg de les tres dècades, sinó el relleu quant als partits de govern. Així, el mes de maig hi hauria d'haver una victòria de CiU que permetés una renovació i portés Xavier Trias a l'alcaldia i un alcalde de CiU, a la presidència de la Diputació de Barcelona. De fet, amb la lògica dels resultats del passat 28-N, és possible, ja que la distància entre el primer (CiU) i el segon (PSC) es compta en centenars de milers de vots.

No obstant això, són estranys dos fets. El primer és el poc protagonisme que CiU ha donat a Trias en la victòria del 28-N. Sembla com si haguessin volgut tenir el candidat Trias una mica al marge de la victòria electoral. No l'han deixat parlar, no l'han esmentat, no l'han deixat sortir a les fotos si no era en segon o tercer pla, no li han cedit cap protagonisme en les decisions del nou govern. Es fa una mica estrany veure com CiU manté tan amagat el candidat a comandar Barcelona, la capital; sense saber gaire bé si Trias actua per compte propi i està descol·locat o, potser, si CiU no és prou conscient del pes polític que té Barcelona i de la enorme carambola que significaria governar alhora als dos costats de la plaça de Sant Jaume.

D'altra banda, hi ha el fet que es parla molt de l'alcalde Hereu i sobre si repetirà com a candidat o si cedirà el lloc a algú altre del seu partit. Se'n parla com si es donés per fet que, sigui Hereu o sigui un altre candidat, l'alcaldia serà socialista una altra vegada. És curiós: la norma que es va aplicar contra Pujol quan ja duia molts anys de mandat o, també, la norma que s'ha aplicat en els últims mesos, donant per feta la derrota del tripartit, no s'han aplicat mai contra l'alcalde socialista de Barcelona, sigui qui sigui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.