Articles

Una desfeta europea

La idea de la multiculturalitat, és a dir, la creença que en l'àmbit europeu poden coexistir i integrar-se tradicions culturals i creences diverses, ha estat durant molts anys fonamental. Ara aquesta idea es troba assetjada per la realitat. Diversos líders europeus han expressat els seus dubtes sobre l'ideal d'una Europa multicultural. Primer va ser la cancellera alemanya Angela Merkel, i més recentment el primer ministre britànic David Cameron.

La pèrdua d'empenta de la multiculturalitat és una desfeta dels ideals d'una Europa unida. El seu motor inicial va ser la realitat pluricultural i multiracial propiciada per la immigració massiva, però aquesta realitat es veu contestada per la desconfiança que desperta en alguns sectors de les societats europees. La lluminosa esperança multicultural contrasta amb l'ombrívola expansió de la xenofòbia, la pervivència de la discriminació i els prejudicis i l'aparició de sectors nostàlgics d'una suposada superioritat de la tradició europea tan mítica com pretèrita.

La desfeta de la multiculturalitat europea respon al fracàs dels ideals progressistes i bonistes que han presidit el clima polític continental. Si abans era lògic suposar que una Europa política i econòmicament unida des de l'Atlàntic fins als Urals havia de propiciar una societat diversa, tolerant i alhora cohesionada, els fets (i encara més les circumstàncies de la crisi econòmica global) suggereixen que la diversitat pot ser una invitació a la confrontació.

Potser l'única esperança radica a determinar quin ha de ser el fonament de la diversitat. Aquest només pot ser l'imperi de la llei, una llei democràtica, sorgida del consens, les llibertats d'expressió i reunió, el respecte per les tradicions culturals diverses i la pervivència dels estats de benestar, que són els que han atret a Europa el flux migratori divers que en configura la realitat.

Ja fa molt de temps que les veus més lúcides d'Europa afirmen que el continent no podrà sobreviure mai al futur amb una mentalitat de fortalesa. L'Europa del segle XXI serà multicultural o no serà, i la confirmació del fracàs només segellaria la desfeta de tot un projecte de convivència en la llibertat i la diversitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.