Opinió

LA TRIBUNA

Ens retallaran la cultura

Al món de la cultura popular i l'activitat festiva ja fa temps que li arribà la retallada. I no és dolent, no, perquè la festa només té sentit cultural quan els celebrants se la paguen

Ens reta­lla­ran la cul­tura! Suposo que aquest crit d'alarma ha de tra­duir-se que el govern del país, i els muni­ci­pals, estan deci­dits a cisar una part del pres­su­post que, fins avui, han dedi­cat a recol­zar la cre­a­ti­vi­tat i l'acti­vi­tat cul­tu­ral. Per sort, no crec que els governs encara tin­guin la capa­ci­tat de “reta­llar la cul­tura”: allò que un ela­bora dia a dia quan surt al car­rer i es rela­ci­ona amb la resta de la huma­ni­tat. Els governs, naci­o­nal, locals, han arri­bat a la con­clusió que fins ara han dedi­cat un exa­ge­rat esforç econòmic a aquesta àrea de l'acti­vi­tat ciu­ta­dana. Així que apro­fi­tant que el Pisu­erga passa per Valla­do­lid (lle­giu crisi) han deci­dit estal­viar d'un sec­tor (el món de la cul­tura) que –segons s'ha deduït– només mou un tant per cent molt baix de la població, i per tant un pot reta­llar els pres­su­pos­tos en política cul­tu­ral com es poden reta­llar uns quants volants d'un ves­tit de núvia; total qui tro­barà a fal­tar uns volants de menys! Perquè és això el que, fins avui, i amb comp­ta­des excep­ci­ons, ha estat la política cul­tu­ral dels nos­tres governs: una qüestió de volants, de fran­ce­si­lles, o de reta­lla­des. Pro­gra­mes a llarg abast? Pro­gra­mes d'inte­gració de tota la soci­e­tat a la cul­tura? Con­nais pas. Un exem­ple (entre cent): ¿què era més neces­sari, ara fa trenta anys, dis­po­sar d'un Tea­tre Naci­o­nal (amb majúscu­les, sis­plau) “homo­lo­ga­ble” als de la resta de capi­tals euro­pees, o posar en peu una xarxa de tea­tres muni­ci­pals (amb les opor­tu­nes col·labo­ra­ci­ons locals) on el tea­tre naci­o­nal (o sigui les com­pa­nyies que tre­ba­llen al país) fos una rea­li­tat diària? No dic que no tin­guem el dret a pos­seir aquest Tea­tre Naci­o­nal. És clar que hi tenim dret, però resulta que no teníem pos­si­bi­li­tats de man­te­nir la xarxa de tea­tres locals (que con­for­ma­rien un tea­tre naci­o­nal) i alhora un Tea­tre Naci­o­nal (amb majúscu­les, sis­plau). Partíem d'on partíem, i el punt de par­tença eren qua­ranta anys d'incúria, i fins d'ani­mo­si­tat. Però, a l'hora d'empren­dre una política cul­tu­ral que partís de la rea­li­tat, es pre­ferí par­tir del somni de la “Cata­lu­nya Gran”: Liceu, Tea­tre Naci­o­nal, Tea­tre Lliure, pro­vin­cial... I ara, la crisi ens refrega pels mor­ros que es va esti­rar més el braç que la màniga, o que es va inver­tir mala­ment. I ara toca reta­llar. Per un cantó sim­ple­ment reta­llar, i per l'altre pro­cla­mar: que “la cul­tura no és una des­pesa, és una inversió. La cul­tura és una font de riquesa econòmica i fa una impor­tant con­tri­bució al PIB”. De què estem par­lant, de la cul­tura o de la indústria cul­tu­ral? Per asse­gu­rar que la indústria cul­tu­ral és tot això que es diu a la frase ante­rior, cal­dria pri­mer asse­gu­rar-nos que posseïm una base cre­a­tiva i pro­duc­tiva prou sòlida per fer-ho rea­li­tat; i d'això cal­dria que se n'asse­gu­res­sin tant els governs com els cre­a­dors.

Al món de la cul­tura popu­lar i l'acti­vi­tat fes­tiva (base de tota acti­vi­tat cul­tu­ral, fins i tot de l'elit –lle­giu Brossa, visi­o­neu Miro, Miralta, Bar­celó...–) ja fa temps que li arribà la reta­llada. I no és dolent, no, perquè la festa només té sen­tit cul­tu­ral quan els cele­brants se la paguen. Però man­tinc un dubte, un dubte que fa anys que m'acom­pa­nya: ¿les subs­tan­ci­als sub­ven­ci­ons que Dipu­tació i Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona i Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, que dedi­quen cada any a patro­ci­nar l'ano­me­nada Feria d'Abril de Bar­ce­lona, cele­bració dedi­cada essen­ci­al­ment a gau­dir de la ingesta de finos i pes­ca­dito, delec­tant-se amb els hits (el 90 per cent enllau­nats) de la canción española (el fla­menc hi és una rara avis), i el resul­tat econòmic dels quals reper­cu­tei­xen en les cai­xes dels orga­nit­za­dors, la FECAC; aquesta festa per tro­bar-se i fer-se uns finos (cos­tum a reco­ma­nar), enguany també serà “aju­dada” amb els pres­su­pos­tos de les tres enti­tats? ¿O es deci­dirà que finos, pes­ca­di­tos i hits, se'ls pagui qui els con­su­meixi, i que si resul­ten massa cars recla­min a qui se'n lucra? Aques­tes tres enti­tats “aju­da­do­res” ja tenen pre­pa­ra­des les esti­so­res en pro­porció con­ve­ni­ent?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.