Opinió

Potosí

Quan passejo pel desert dels seus carrers, els ecos de les passes del ‘mitais' morts al Cerro Rico em recorden que tenim un deute pendent

Temps era temps, la plata poto­sina fou moneda de canvi al món sen­cer. Diuen que per mitjà del trans­port pri­vat transoceànic milers de tones de plata van arri­bar a l'Àsia a canvi dels béns de luxe més pre­uats. Així mateix, la plata encu­nyada a la Casa de la Moneda marcà l'eco­no­mia de països tan remots com la Xina i l'Imperi Otomà i fins i tot deter­minà el valor de la uni­tat monetària de l'Índia, ja sota el con­trol colo­nial britànic. D'altra banda, els Habs­burg finançaven sense mira­ments les guer­res impe­ri­als i amb el bell metall extret per l'indígena en con­di­ci­ons infra­hu­ma­nes la Corona espa­nyola tri­bu­tava a l'església. A Potosí arri­ba­ven sedes de la Xina, ivori africà, bro­dats, miralls de Flan­des i esclaus des­ti­nats a tre­ba­llar a les mines del Cerro Rico. Tot amb des­me­sura, així és que segons consta en un cens de 1624, només aquell any van tenir lloc més de 2.000 morts i un nom­bre molt supe­rior de batus­ses i roba­to­ris.

De fet, en arri­bar a Potosí hom no pot evi­tar pre­gun­tar-se per la raó pri­mor­dial de l'existència d'una ciu­tat en un entorn tan inhòspit i que venç els 4.000 metres d'alti­tud. Silen­ci­osa, la silu­eta del Cerro Rico, dema­crada per l'acti­vi­tat minera de centúries, marca l'oro­gra­fia urbana alhora que res­pon a la pre­gunta. De llurs entra­nyes l'ambició dels homes en féu excusa i l'urbs eixí: ben bé 160.000 ànimes a tocar del blau andí es repar­tien poc després de la seva fun­dació –l'any 1545– entre penin­su­lars, cri­olls, indígenes, afri­cans i mes­tis­sos de tota con­dició.

Esplen­dor i misèria amb l'avi­desa com a nord. I, tan­ma­teix, què en resta d'aquell món? A fe que cap dubte pel que fa al magnífic patri­moni que omple la ciu­tat amb una arqui­tec­tura reli­gi­osa i civil única en el seu gènere. I no obs­tant això, Potosí viu en l'oblit i de l'oblit. Aquí va tenir lloc una de les pri­me­res experiències d'explo­tació mas­siva de l'home per l'home. La deno­mi­nada mita, ins­ti­tució de tre­ball per torns d'ori­gen andí –adop­tada i adap­tada a llurs interes­sos per la mateixa Corona espa­nyola–, obli­gava la població ori­ginària a tre­ba­llar a les mines al llarg d'un any, en períodes que oscil·laven entre les deu i les setze hores, en unes con­di­ci­ons infra­hu­ma­nes. Tot i estar mal remu­ne­rada es trac­tava d'una forma mal enco­berta de tre­ball forçat, ja que el sis­tema de sor­teig no con­sen­tia a la població tri­ada cap altra alter­na­tiva que no fos fugir d'un fat diri­git per una mà ali­ena.

Cada cop que visito Potosí tinc la mateixa sen­sació: l'esplen­dor d'una urbs on a cen­te­nars les esglésies tenien el seu con­tra­punt amb dese­nes i dese­nes de prostíbuls, en con­trast amb l'oblit històric d'una ciu­tat aban­do­nada a la seva sort. Perquè el cert és que Potosí se'm dis­fressa de metàfora: l'home explo­tat per l'opres­sor se m'apa­reix en forma de mitai –l'espe­rit de l'ori­gi­nari dam­nat a tre­ba­llar en el ven­tre del Cerro Rico; l'home des­hu­ma­nit­zat pro­ducte del progrés fora mida que ha de menes­ter mà d'obra a baix cost per tal de poder man­te­nir un ritme –nosal­tres ho ano­me­nem estil– de vida insos­te­ni­ble. La mirada buida de l'ori­gi­nari em recorda la tragèdia dels mili­ons de mitais moderns que moren en l'ano­ni­mat a canvi del con­fort d'una mino­ria.

El resul­tat és Potosí, una lliçó que no volem apren­dre. Car, i en el fons, es tracta d'una qüestió de volun­tat. Mai tants van donar tant a tan pocs. I si en l'actu­a­li­tat les coses no han can­viat pas gaire, fa pen­sar la malal­tissa incli­nació de l'home que mira l'home com a mer objecte. O com a mitjà per pos­ses­si­o­nar-se d'una riquesa, en aquest cas la plata poto­sina, que mai no reper­cutí en el benes­tar directe de la seva població. A pesar de l'oblit, però, Potosí pren el nom de múlti­ples con­tra­des que a l'orbe viuen situ­a­ci­ons d'explo­tació extrema i, alhora, sim­bo­litza l'opressió i un espe­rit de rebel·lia que no vol con­for­mar-se. De nit, quan pas­sejo com ara pel desert dels seus car­rers, els ecos de les pas­ses del mitais morts al Cerro Rico em recor­den que tenim un deute pen­dent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.