Opinió

LA COLUMNA

El nou Gran Joc

L'Índia i l'Afganistan s'acosten en detriment del Pakistan i amb el beneplàcit dels EUA i Gran Bretanya

A finals del segle XIX, es coneixia com a Gran Joc la competició política i estratègica entre l'imperi britànic i Rússia per controlar l'Àsia Central i els accessos a l'Índia. Ara, el Gran Joc continua jugant-se amb protagonistes diferents.

No fa gaire temps, els governs de l'Afganistan i de l'Índia van signar un acord d'ajuda mútua segons el qual els indis s'encarregaran de l'ensinistrament de les forces armades i de seguretat afganeses després de la retirada de les forces occidentals del país centreasiàtic, prevista per al 2014.

Aquest acord entre Nova Delhi i Kabul deixa de banda el Pakistan, enemic tradicional de l'Índia i antic aliat de l'Afganistan, del qual s'ha distanciat darrerament pel paper ambigu que han tingut els pakistanesos envers els talibans, que s'enfronten a les forces expedicionàries occidentals i es proposen derrocar el govern afganès.

Darrere de l'entesa entre indis i afganesos en detriment del Pakistan hi ha el temor que els talibans tornin a prendre el control de l'Afganistan després de deu anys d'intervenció occidental encapçalada pels Estats Units.

Tot i que l'aproximació d'Índia a Kabul entra dintre dels interessos de Nova Delhi d'aïllar i encerclar el Pakistan, no és difícil de veure-hi la mà diplomàtica de Washington i Londres, interessats a consolidar l'estatus de l'Afganistan després de la retirada de les seves forces, que en deu anys no han aconseguit la pacificació d'un país que virtualment no ha conegut la pau durant les darreres dècades.

Aquest episodi del renovat Gran Joc no manca d'incògnites, com ara l'èxit dels indis com a protectors de l'Afganistan, o l'opinió de la Xina, que resta atenta al que passi al sud de les seves fronteres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.