Opinió

de set en set

Acorralats

Aquesta ha estat la sensació que han tingut els ciutadans de l'Aldea, al Baix Ebre; i la que al seu dia van tenir els milions d'argentins que el 2001 van viure el buidatge de caixes per part dels seus responsables financers i polítics.

Miro al sud del Principat, amb pagesos solvents, i m'encenc de pensar com els sàtrapes que dirigien la cooperativa els han arruïnat. Després de la ràbia, i el descans que ha propiciat l'anunci administratiu, puc fer una lectura una mica més en positiu. I en aquest context, em permeto la comparació.

Ara fa deu anys a l'Argentina milions de persones van acudir a caixers automàtics, a punt de Nadal, a treure dinerets per planificar un mes d'estiu, vacances escolars, festes de Nadal… i bum! No hi havia res. No podien treure més d'una quantitat ridícula per passar el dia, quan molts hi tenien els estalvis de tota la vida. Els drames eren de molt diversa entitat: des dels suïcidis fins a les casserolades improvisades d'indignats d'aleshores. El temps va permetre una evolució exemplar de la societat, cansada que els governessin lladres. Organitzats van acudir a parlar amb alcaldes perquè els deixessin magatzems; van organitzar mercats d'intercanvi. Ajudats per societats de foment, ONG, el perruquer es posava en una cantonada del magatzem, al costat del fuster, la pagesa, l'advocat o l'odontòleg. I anaven intercanviant-se allò que tenien per allò que havien de menester. No només organitzaven les necessàries “olles populars” o menjadors socials. La proposta era tan potent, que per poder fer-ho d'una ciutat a una altra es van inventar “moneda”: patacons, Lecops, segons la regió. Un exemple de societat que troba enginyosament maneres de sortir-se'n.

Per què no s'han mantingut en el temps aquelles propostes no ho sé. El que és clar és que aquell crac va mostrar un model acabat i hi va proposar una alternativa. No pot ser que la memòria sigui tan feble, ni el compromís tan efímer. Només fa deu anys d'allò. L'esperança és que el model, allà, sí que s'ha modificat pel bé de les persones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.