Opinió

Com fer la independència?

La separació d'Espanya requerirà probablement un acte de ruptura a través d'una declaració parlamentària amb ampli suport democràtic

Una de les expres­si­ons que reflec­tei­xen la poca sim­pa­tia que fins ara han pro­fes­sat les elits polítiques, intel·lec­tu­als i econòmiques cata­la­nes per la secessió, i el seu des­con­cert davant del mas­siu clam popu­lar de la Diada, es posa de mani­fest en la per­sis­tent absència de debat al vol­tant dels pro­ce­di­ments que per­me­ten acce­dir a la con­dició d'estat. Ni tan sols una set­mana després del que podríem qua­li­fi­car de moment cons­ti­tu­ent s'insi­nuen pro­jec­tes, fulls de ruta, anàlisis d'experiències com­pa­ra­des que con­tri­bu­ei­xin a reforçar la legi­ti­mi­tat de l'ambició.

Prego al lec­tor que em per­doni la vani­tat de rei­vin­di­car-me, però vaig ser dels pri­mers autors que van pro­var de donar res­posta al seguit d'incer­te­ses que ara emer­gei­xen sobre la inde­pendència de Cata­lu­nya des de la pers­pec­tiva jurídica, ho vaig fer en el lli­bre divul­ga­tiu La inde­pendència i la rea­li­tat (Moll, Ciu­tat de Mallorca, 2004) i en l'assaig de caràcter més tècnic Nous estats i prin­cipi democràtic (Angle/CETC, Bar­ce­lona, 2009) unes apor­ta­ci­ons que, per cert, han estat menys­pre­a­des per l'esta­ment acadèmic i que si hagues­sin estat lle­gi­des i deba­tu­des, fins i tot per part d'alguns pro­fes­sors que ara tenen ínfu­les d'esde­ve­nir pares de la pàtria, pot­ser s'estal­vi­a­rien el ridícul i el fracàs pro­fes­si­o­nal que suposa haver inver­tit dècades al con­reu de la ciència política o del dret públic i no tenir una opinió sobre el canvi d'estruc­tura cons­ti­tu­ci­o­nal de més enver­ga­dura que pot expe­ri­men­tar el seu país.

Com que no pre­tenc que el lec­tor recorri a aquests ante­ce­dents bibli­ogràfics que he asse­nya­lat, pro­varé de fer un molt breu resum de les vies que es dibui­xen en l'orde­na­ment jurídic i en la lega­li­tat inter­na­ci­o­nal per legi­ti­mar la inde­pendència de Cata­lu­nya i, tot seguit, ofe­riré la meva opinió de quin ha de ser el pro­ce­di­ment d'acord amb la situ­ació par­ti­cu­lar cata­lana.

La pri­mera via que, per bé que sem­bli inas­so­li­ble almenys s'ha d'esmen­tar, és la que invoca la vice­pre­si­denta del govern espa­nyol, Soraya Sáenz de San­ta­maría: la Cons­ti­tució espa­nyola de 1978. Cata­lu­nya només podria ser inde­pen­dent sota el règim cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol amb una reforma d'aquesta norma pel pro­ce­di­ment agreu­jat, cosa que implica àmplies majo­ries al Congrés i al Senat (dos terços de cada cam­bra), elec­ci­ons, nova rati­fi­cació del pro­jecte de reforma pel Congrés i el Senat sor­git d'aquests comi­cis i, final­ment, referèndum. En defi­ni­tiva, Cata­lu­nya només seria inde­pen­dent a través d'aquesta via si ho deci­dis­sin les ins­ti­tu­ci­ons i el poble espa­nyol. Aquesta és la inter­pre­tació del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal expres­sada, en relació amb el País Basc, en la sentència d'11 de setem­bre de 2008 sobre les con­sul­tes plan­te­ja­des pel govern Ibar­retxe.

La gai­rebé impos­si­bi­li­tat de donar cabuda a la volun­tat majo­ritària cata­lana en aquesta tes­si­tura per part del sis­tema cons­ti­tu­ci­o­nal aboca els polítics i els ciu­ta­dans a tenir pre­sent que l'estat català només es podrà for­jar sobre la base d'una rup­tura cons­ti­tu­ci­o­nal. Així, d'altra banda, és com ho han fet la majo­ria dels estats que no han seguit les regles cons­ti­tu­ci­o­nals dels estats dels quals se sepa­ren per esde­ve­nir noves enti­tats sobi­ra­nes (començant pels Estats Units d'Amèrica, que al segle XVIII van tren­car tots els vin­cles amb el pro­to­es­tat cons­ti­tu­ci­o­nal més avançat de l'època: el Regne de la Gran Bre­ta­nya).

La clau per legi­ti­mar una rup­tura cons­ti­tu­ci­o­nal en un con­text democràtic i en l'actual horitzó del dret inter­na­ci­o­nal públic passa per acom­pa­nyar el gest inde­pen­den­tista de dues vari­a­bles deter­mi­nants: 1) un suport majo­ri­tari expres­sat a través dels repre­sen­tants de la ciu­ta­da­nia o direc­ta­ment mit­jançant el vot ciu­tadà emès en un referèndum, i 2) res­pecte escru­polós als drets fona­men­tals de tota la col·lec­ti­vi­tat. La pecu­li­a­ri­tat cata­lana res­pecte dels referèndums, la con­vo­catòria dels quals és pro­hi­bida a les auto­ri­tats cata­la­nes en el sis­tema cons­ti­tu­ci­o­nal actual fa que, amb tota pro­ba­bi­li­tat, el moment de la rup­tura cons­ti­tu­ci­o­nal s'hagi de mate­ri­a­lit­zar a través d'una decla­ració par­la­mentària. Un cop fora de la Cons­ti­tució espa­nyola es cre­a­ria una nova lega­li­tat dins la qual, si ho demanés la comu­ni­tat inter­na­ci­o­nal, es podria orga­nit­zar el referèndum de secessió que rati­fiqués la decisió par­la­mentària.

Una solució intermèdia con­sis­ti­ria en el fet que el govern espa­nyol s'avingués a auto­rit­zar el referèndum de secessió. Però la con­se­cució de la inde­pendència cata­lana, encara que s'hagues­sin res­pec­tat els pre­cep­tes cons­ti­tu­ci­o­nals sobre un referèndum con­sul­tiu, con­ti­nu­a­ria supo­sant una rup­tura cons­ti­tu­ci­o­nal perquè ja hem vist que l'apa­rició d'una nova enti­tat sobi­rana reque­reix la reforma cons­ti­tu­ci­o­nal per la via agreu­jada.

En con­clusió, mal­grat que tot procés d'inde­pendència es troba esgla­o­nat en el temps pel que fa a la solució d'aspec­tes deri­vats de la suc­cessió d'estats (repar­ti­ment d'actius i pas­sius, cons­trucció d'ele­ments d'esta­ta­li­tat, suc­cessió en trac­tats inter­na­ci­o­nals, i aquí entra­ria la deri­vada de la Unió Euro­pea), la con­jun­tura cons­ti­tu­ci­o­nal pre­sent ha de fer per­ce­bre a la nos­tra classe política que la sepa­ració d'Espa­nya reque­rirà pro­ba­ble­ment un acte de rup­tura a través d'una decla­ració par­la­mentària. Una rup­tura legi­ti­mada per l'ampli suport democràtic i pel caràcter pacífic del gest, però una rup­tura al cap­da­vall (no una tran­sició). Qui aspiri a lide­rar el pro­jecte cal que es men­ta­litzi que aquest moment, en cas d'opo­sició fron­tal d'Espa­nya i de nega­tiva a auto­rit­zar el referèndum, haurà de ser un dels pri­mers pas­sos en el procés d'inde­pendència, i no dels dar­rers com de vega­des s'argu­menta. Com més tri­gui a mate­ri­a­lit­zar-se la decla­ració d'inde­pendència, més dub­tes sus­ci­tarà la majo­ria par­la­mentària pre­sent o la sor­gida d'unes elec­ci­ons sobre la seva volun­tat de cami­nar cap a la lli­ber­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.