La reforma estructural
El Consell de Ministres d'avui va de retallades. Hi ha un pànic probablement injustificat dels possibles afectats per jubilacions i de tots els que veuen perillar les pensions. Aquest pànic ens el podríem estalviar perquè les pensions actuals estan garantides per llei i només haurien de patir els pensionistes del futur. Fins i tot algun governant s'ha atrevit a assessorar que els plans privats de pensió estan a bon preu.
Des de la Comissió Europea, i sobretot des de sectors liberals, han començat a dir públicament on rau el problema espanyol. Vist des d'Europa, el problema està en la gran estructura d'estat. Insten permanentment el govern espanyol a aprimar l'estructura d'estat –heus aquí quan el govern espanyol avisa que s'ha d'aprimar l'estructura autonòmica.
Un dels pares de l'Europa d'ara, Jacques Delors, va avisar que l'estructura de l'Estat espanyol era inviable. “Una ruïna”, va dir en to simpàtic. Probablement tenia raó. Llavors, però, no hi havia recessió i ni els sis milions d'aturats que martiritzen qualsevol governant.
El problema espanyol no és abordat. Diputacions, ajuntaments, cabildos, consells comarcals, televisions, ràdios, etc. Tot un món que també està sacrificat per les retallades i sovint, i en alguns casos, per condicions d'angoixa laboral. Però no han de patir pel seu lloc de treball.
Abans s'anomenava plaça en propietat; un nom ben desafortunat que es donava a la cosa pública, que en la majoria dels casos són places guanyades per funcionaris de carrera que mantenen el lloc amb esforç. És l'estructura d'estat que Rajoy cuida i salva davant Europa. Un món de gairebé quatre milions de funcionaris que difícilment han de patir pel lloc de treball.
El govern central té pressió i no podrà aguantar gaire més sense abordar una retallada a l'estructura de l'Estat. Un debat recorrent, en què molta gent es pregunta, per exemple, quina funció té el Senat quan no representa les sensibilitats territorials o, fins i tot, l'apèndix dins del Ministeri d'Ensenyament del Departament de Cultura, que té pràcticament totes les competències traspassades a les comunitats autònomes. Què fan? Mai no ho acaba de saber ningú. Com d'altres organismes. Encara es manté oberta una estructura de Madrid 2016 i ja han obert la de Madrid 2020.
Mirat des d'Europa, a Catalunya sobren organismes. Però ara per ara la Comissió Europea el que demanda amb urgència al govern espanyol és que aprimi l'estructura d'estat.
Una reforma pendent que difícilment serà abordada en aquesta legislatura per Mariano Rajoy, que ha esdevingut el protector de l'estructura...