Opinió

Segona “batalla de València”?

Els partits
de l'oposició valenciana han
de recuperar el
país començant
pel seu nom

La dinàmica política del País Valencià és digna d'atenció. Massa sovint, i ara pot­ser més que mai, els cata­lans i cata­la­nes, con­cen­trats en els grans con­ten­ci­o­sos entre Cata­lu­nya i Madrid, ten­dim a igno­rar la rea­li­tat i la com­ple­xi­tat de l'actual soci­e­tat valen­ci­ana. Ens cre­iem ali­ens a les grans qüesti­ons que s'estan dilu­ci­dant al País Valencià, com si la llen­gua, la cul­tura, la iden­ti­tat o el benes­tar dels valen­ci­ans i valen­ci­a­nes no ens afec­tes­sin per res. Immens error. Passi el que passi a Cata­lu­nya, el País Valencià con­ti­nuarà bus­cant la via pròpia en el pro­jecte històric comú amb els altres Països Cata­lans. I en aquest horitzó ens hem de retro­bar cata­lans i valen­ci­ans. Com deia Joan Fus­ter, no hi ha cap altre futur.

Els obser­va­dors més atents de la política valen­ci­ana plan­te­gen aquests dies una pre­gunta inqui­e­tant: esta­rem assis­tint a una segona edició de l'ano­me­nada “bata­lla de València”? L'inter­ro­gant ha estat for­mu­lat explícita­ment fa poc per l'his­to­ri­a­dor Pau Vici­ano (blog: www.​pai​sval​enci​aseg​lexx​i.​org). Resulta ver­sem­blant tor­nar a patir ara la violència i virulència per­pe­tra­des per la dreta valen­ci­ana durant la Tran­sició? La “bata­lla de València” sig­ni­ficà la der­rota política de l'aliança entre l'esquerra i l'inci­pi­ent valen­ci­a­nisme polític del Con­sell del País Valencià. Més greu: com­portà la impo­sició d'una pro­gres­siva espa­nyo­lit­zació de les senyes d'iden­ti­tat valen­ci­a­nes. Sota la ban­dera de l'anti­ca­ta­la­nisme, la dreta neo­fran­quista, lide­rada per Emi­lio Attard, Abril Mar­to­rell i Manuel Bro­seta, amb el suport diari de Las Pro­vin­cias, va acon­se­guir d'impo­sar a Madrid el que no podien a València. Fou en efecte a Las Cor­tes Españolas on l'“Esta­tut de Benicàssim” es trans­fi­gurà en l'“Esta­tut de Madrid”. A Madrid el pro­jecte arribà amb la deno­mi­nació de País Valencià i en sortí amb la de Comu­ni­tat Valen­ci­ana. També s'hi obvià la uni­tat de valencià i català. I la ban­dera qua­dri­bar­rada fou subs­tituïda per la de la ciu­tat de València amb la franja blava. El con­flicte estava ser­vit davant la per­ple­xi­tat de l'esquerra valen­ci­ana i la neu­tra­li­tat de les elits cata­la­nes.

Ara alguns indi­cis apun­ten que el PP valencià podria tor­nar a atiar la por dels cata­lans davant els mals pronòstics de les enques­tes: podria per­dre la majo­ria i tots els seus feus de poder autonòmic. Alguns fets recents resul­ten simp­tomàtics, com ara l'exigència de Fabra a TV3 de res­pec­tar les “senyes d'iden­ti­tat valen­ci­a­nes” –òbvi­a­ment, les de l'“Esta­tut de Madrid”– si es vol la reci­pro­ci­tat amb Canal9, o el rebuig a les Corts Valen­ci­a­nes d'escrits que par­lin de País Valencià, o l'expulsió del ple muni­ci­pal de Mont­cada d'un ciu­tadà per haver par­lat de País Valencià...

Cal tor­nar a l'impres­cin­di­ble País Valencià, per què? de Joan Fus­ter, escrit el 1981! L'argu­men­tari és d'una actu­a­li­tat indis­cu­ti­ble. La tesi de Pau Vici­ano en l'arti­cle esmen­tat és que ara no es donen les con­di­ci­ons per a una segona “bata­lla de València”. El PP està per­dent tota cre­di­bi­li­tat (té una vin­tena de dipu­tats impu­tats!). A la crisi política i a la cor­rupció s'afe­geix la greu crisi econòmica, agu­dit­zada per un enorme dèficit fis­cal amb l'Estat. D'altra banda, els par­tits de l'opo­sició i els movi­ments soci­als estan en con­di­ci­ons d'apren­dre dels pro­pis errors i empren­dre una con­tra­o­fen­siva capaç de gua­nyar, no sols la majo­ria a les Corts. També de repren­dre l'espe­rit de la Tran­sició i recu­pe­rar el país començant pel seu nom (que això de comu­ni­tat, segons deia Enric Valor, només s'aplica a regants o a fra­res).

Així, quan sem­bla que la uni­tat de la llen­gua és assu­mida per totes les ins­ti­tu­ci­ons, inclosa l'AVL, ara l'estratègia de rup­tura amb el que sig­ni­fica el PP hau­ria de cen­trar-se en el que pro­posa Joan del Alcàzar en el mateix web: els tres par­tits i coa­li­ci­ons “que han de fer fora el Par­tit Popu­lar” podrien començar per “decla­rar públi­ca­ment i solemne que el nom és País Valencià”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.