Opinió

Estiu de pedregades

Aquest diari feia, a mitjan juliol, un titular de portada semblant a aquest que tenia la virtut de ser paradigmàtic. Efectivament, en aquelles dates, les pedregades havien destruït bona part de les collites de fruita d'aquest país, i afegien a la misèria econòmica general el clau reblat sobre el sector agrícola. Setmanes abans, amb l'estiu incipient, les pluges torrencials arrasaven de mala manera la Val d'Aran i, setmanes després, el foc calcinava bona part de la mallorquina serra de Tramuntana.

En aquesta estació sembla que el cel hagi caigut damunt del nostre cap de moltes i variades formes a més a més de la meteorològica. En l'àmbit judicial, mentre el Tribunal Suprem rebaixava la pena a l'expresident balear Jaume Matas fins a treure'l de la presó, ens assabentàvem que el president del Tribunal Constitucional havia estat militant del Partit Popular, que l'Audiència de Girona autoritzava el desallotjament dels desnonats per les hipoteques que havien convertit un edifici desocupat de Salt en un habitatge digne i en una comunitat exemplar, i que la infanta Cristina de Borbó i el seu espòs, Iñaki Urdangarin, traslladaven el seu domicili a Suïssa, país discret i trufat de caixes de cabals discretes i trufades. Quatre cares diferents de la justícia i totes quatre sorprenents i preocupants.

A Galícia, un tren desbocat descarrilava i provocava setanta-nou morts i molts més ferits, i la distracció del conductor posava en mans de l'opinió pública un cap de turc i un circ informatiu àmpliament secundat per oficiar una gran cerimònia de distracció sobre les veritables condicions amb què circulen els trens que fan de TAV i que no són tals i sobre un descarrilament més tràgic i estrepitós que és el de la nostra economia. Un cadàver, aquest, sobre el qual encara gosen burxar l'FMI i la CEOE –més reducció salarial i més precarietat laboral– amb propostes que ranegen al sadisme social. I el govern espanyol, amb el cinisme que representa sotmetre les finances catalanes a un marge de l'1,58 per cent de dèficit i a 2.100 milions d'euros més de retallades en la despesa ordinària. És clar que l'executiu català no es queda curt: just pocs dies després de deixar d'abonar els ajuts a les persones dependents ateses en centres, es treu de la màniga un invent del tebeo com és la nova loteria de Cap d'Any.

Està vist que l'estiu també ha deixat de ser temps de treva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.