Opinió

El canvi espanyol

Si Espanya vol continuar existint d'una manera o altra en el futur, haurà de fer un canvi històric

El ritme dels esde­ve­ni­ments és cada cop més acce­le­rat, pel que fa al procés que ha de dur Cata­lu­nya a començar una etapa nova en la seva història con­tem­porània. Els dar­rers anys hi ha hagut un canvi en pro­fun­di­tat en les men­ta­li­tats de la majo­ria de ciu­ta­dans del Prin­ci­pat i allò que abans era mino­ri­tari, o podia aparèixer fins i tot com a mar­gi­nal o mera­ment tes­ti­mo­nial, avui ocupa ja, ple­na­ment, la cen­tra­li­tat de la política cata­lana i la seva influència s'estén cap a la resta de Països Cata­lans. Agradi o no, aquest és el “tema” de con­versa per damunt de qual­se­vol altre. Amb el pas dels anys s'ha anat pro­duint aquest canvi, de manera que, tal­ment una pluja fina, imper­cep­ti­ble, al final t'ado­nes que duus el cos ama­rat, d'argu­ments per a la sobi­ra­nia, en aquest cas. La nova majo­ria social per la inde­pendència és d'una diver­si­tat extra­or­dinària i no podia ser d'altra manera, ja que la mateixa com­po­sició demogràfica de la soci­e­tat cata­lana, té com a tret fona­men­tal, jus­ta­ment, la seva plu­ra­li­tat interna. Són diver­sos els orígens geogràfics, les ide­o­lo­gies polítiques, les llengües fami­li­ars, les con­fes­si­ons reli­gi­o­ses, l'esta­tus social, els models econòmics, les pre­ferències espor­ti­ves, l'indret de residència... Allò que és comú és el desig majo­ri­tari d'assu­mir, sobre les pròpies espat­lles, la res­pon­sa­bi­li­tat d'admi­nis­trar el nos­tre futur, sense dependències de cap altre país, en el gest màxim de madu­resa civil.

Fa tot l'efecte que, a Espa­nya, ni amb un pla pre­pa­rat per a aquesta comesa, podrien fer-ho pit­jor. La llen­gua cata­lana, tot i la seva ofi­ci­a­li­tat, és escan­da­lo­sa­ment mino­ritària a l'admi­nis­tració de justícia, absent de les ins­ti­tu­ci­ons pre­te­sa­ment “comu­nes” de l'Estat i de la UE, per­se­guida per uti­lit­zar-la davant la Guàrdia Civil amb pena de presó per haver-ho fet, al País Valencià, arra­co­nada a les aules a les Bale­ars, can­viat el nom a l'Aragó i, per­ma­nent­ment, sem­pre amb l'ai al cor, patint per veure quina serà la pròxima agressió. Alhora, esca­nyats amb un dèficit fis­cal insu­por­ta­ble i unes inver­si­ons esta­tals ínfi­mes en infra­es­truc­tu­res o pen­dents de rea­lit­zar, men­tre a Espa­nya regna l'ale­gria admi­nis­tra­tiva, la qua­li­tat de vida de la gent ja se'n res­sent direc­ta­ment, de forma ben nega­tiva. Espa­nya no ens ser­veix com a Estat, ni per asse­gu­rar-nos un esta­tus de benes­tar bàsic, ni per garan­tir-nos l'expressió naci­o­nal de la cul­tura. Espa­nya, doncs, no ens ser­veix. I no can­viarà amb nosal­tres, perquè ho duu en el seu ADN cons­ti­tu­tiu com a Estat: l'al·lèrgia abso­luta a la diver­si­tat interna, expres­sada, sobre­tot, en forma de cata­lo­nofòbia.

Però, sense Cata­lu­nya, Espa­nya con­ti­nuarà tenint un pro­blema, i gros. Si vol con­ti­nuar rete­nint ter­ri­tori i que ningú més no en toqui el dos, haurà de fer can­vis en pro­fun­di­tat, altra­ment, amb els hàbits de sem­pre, al final no vol­dran for­mar-ne part ni a Quin­ta­ni­lla de Onésimo (Redondo, per a més detalls). Espa­nya coneix avui un dels moments pit­jors de la seva història. Té una imatge inter­na­ci­o­nal pèssima, amb una casa reial deva­lu­ada per pro­ble­mes econòmico­fal­di­llers, un govern des­pres­ti­giat amb un par­tit amb els seus diri­gents sos­pi­to­sos de cor­rupció, uns líders polítics mono­lingües, un sis­tema judi­cial retrògrad i amb ínfima cul­tura democràtica, un sis­tema ban­cari con­nec­tat amb les elits polítiques, una cul­tura del frau, la mà a la caixa i “viva la vir­gen” i unes clas­ses popu­lars i mit­ja­nes sobre les quals recau tot el pes d'una manera de fer fat­xenda, pre­de­mocràtica i apro­fi­tada. Si Espa­nya vol con­ti­nuar exis­tint d'una manera o altra en el futur, haurà de fer un canvi històric i trac­tar ben dife­rent­ment la plu­ra­li­tat naci­o­nal i lingüística que encara li quedi, sense hege­mo­nies cas­te­lla­no­ma­dri­le­nyes, ni impo­si­ci­ons lingüísti­co­cul­tu­rals, i, sobre­tot, haurà d'ele­var els espa­nyols a la cate­go­ria de ciu­ta­dans de ple dret. Només així, en el futur, pot tenir alguna pos­si­bi­li­tat de redreçar la seva situ­ació i adqui­rir un cert grau d'auto­es­tima. Altra­ment, l'últim que apa­gui el llum.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.