Opinió

De set en set

Votar per persistir

Si algú busca l'etiqueta “marca España en el mundo” a Google Imatges, la pràctica totalitat de les cerques no us mostraran gairebé res associat amb Catalunya en les tres-centes primeres entrades.

Catalunya i el seu govern són molt visibles per als catalans, i la llengua catalana també ho és a escala internacional. Segons Google, el català és una de les 10 llengües més actives del món a internet. Però tot i sent-ne membres, a Espanya, massa sovint, som una nació ignorada. Al llarg dels anys, les hemeroteques demostren que la cobertura informativa que Catalunya té a la premsa espanyola és tanta com la que té la secció Toros.

Si de cobertura ara n'hi ha més és per la perspectiva del referèndum del 2014. Per als polítics i intel·lectuals de la metròpoli madrilenya, sembla que continuar junts només sigui important quan Catalunya es distingeix. Val a dir, però, que això sempre ha estat així. Els que ara es desencisen perquè ensumen que es desfarà una unió de 300 anys, ignoren el fet que no han fet res per mantenir una bona relació. Antany, Espanya mai no va donar un suport convincent al proteccionisme industrial que sol·licitava Catalunya. A les escoles espanyoles mai no s'ha parlat amb atenció dels escriptors catalans, i la música catalana mai no s'ha tocat ni cantat. Durant tres segles, Espanya ha descrit Catalunya com una regió. Fins aleshores, sempre havia estat una nació.

Fa poques setmanes, The Economist deia que “hi ha raons de prou pes per parar atenció als petits països situats als marges d'Europa”. Fa pocs dies, el governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, va dir que si un territori petit se separés d'un de gran “estaríem en un escenari molt dolent per a aquest país”.

Catalunya no és ni egoista ni curta de mires: només és petita. Els països petits són experts a treballar en xarxa, i ara és l'època de treballar en xarxa. Són experts a trobar solucions noves. El 2012, els cinc primers països del món en competitivitat són petits, i també ho són quatre dels cinc capdavanters en innovació i en prosperitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia