Opinió

De set en set

Petits detalls

Déu està en els detalls. Identificar la gran importància de les petites coses ens estalvia molts naufragis. La qualitat d'una empresa o d'una relació sol dependre molt del factor humà, d'actituds minimals tan imprescindibles com l'alegria, la pulcritud o la confiança. En aquest sentit trobo que un dels diagnòstics capitals sobre el procés sobiranista és el que va fer Lluís Llach després de la cadena humana de l'11-S del 2013, quan va dir que el que més l'entusiasmava era haver vist que la gent “desbordava felicitat”. Es va començar a encunyar el nom de “la revolta del somriure”. I des del 2010 fins i tot la incapacitat de l'unionisme per entendre cap fruïció feliç ens ha regalat impagables moments d'humor accidental: un dels més sonats va ser el de dir que, davant l'absència d'efectius humans de carn i ossos, molts trams de la cadena humana havien estat ocupats tramposament per “vaques i per gegants de cartró” (els nostres entranyables capgrossos i gegants).

És la grandesa dels petits detalls. Més enllà dels principis ideològics i programàtics, el que sembla molt rellevant de Podemos és la seva al·lèrgia a l'alegria, a la felicitat, a l'equilibri. Ubasart demana odi contra Mas. Molts simpatitzants de Podemos fan cara de croats enverinats. La impossibilitat d'empatia va dur Podemos a estigmatitzar l'abraçada entre Artur Mas i David Fernández. Podemos ha promulgat un diccionari de tres paraules envilides, arrogant-se la facultat de decretar qui és casta, lladre o mafiós. Per grans raons minimals, no hauria de ser fàcil lliurar-se a Pablo Iglesias, una persona tan egocèntrica com per sol·licitar que Iberia retardi una hora un vol d'avió perquè ell arriba tard; algú tan desmesurat com per disposar del temps dels altres passatgers de l'avió; tan hiperbòlic com per creure que té el do de la ubiqüitat i fitxar al Parlament europeu mentre, al mateix temps, està fent un míting a Badalona. Vull pensar que l'agror, el messianisme i el supremacisme de Podemos no podran ofegar la llum i l'alegria esperançada del radicalisme democràtic del moviment sobiranista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia