Opinió

LA GALERIA

El trencaclosques gitano

Políticament l'existència d'aquest barri és un problema

A Figueres potser es pensaven que ja no hi havia barri gitano des que li van canviar el nom, i el van batejar com a barri de Sant Joan. Una denominació políticament molt correcta, encara que parlar de barri gitano tampoc hauria de ser gens pejoratiu, ja que és el lloc de residència de la comunitat gitana de la ciutat. En tot cas, correcta o no, políticament l'existència d'aquest barri és un problema. Un afer no resolt i, pel que sembla, tampoc en vies de solució.

L'origen del veïnat s'ha d'anar a buscar en l'etapa en què Ramon Guardiola va ser alcalde de Figueres, entre els anys 1960 i 1973, i que a banda d'haver aconseguit el Teatre Museu Dalí per a la ciutat, també va destacar perquè va fer construir els primers habitatges –inicialment en realitat eren barraques de fusta– per als gitanos figuerencs que fins aleshores havien viscut escampats entre les ruïnes del raval del Garrigal, en una part del carrer de La Jonquera i els Caputxins. En aquell moment l'actuació de Guardiola va ser ben vista, perquè, d'una banda, va permetre reordenar una part del barri vell de Figueres i, de l'altra, representava una acció social en favor d'algunes famílies que passaven a tenir casa (o barraca) i se sentien acceptades
o reconegudes per la societat dels “paios”. Precisament per la seva tasca a favor d'aquest col·lectiu, aquest alcalde figuerenc se'l coneixia popularment com “Ramon gitano”. Des d'aleshores mai cap altre alcalde ha aconseguit prou autoritat i consideració entre la comunitat gitana.

Aquelles barraques es van transformar en pisos, i els pisos en cases, i ara algunes van a terra. L'administració les va construir i ara l'administració les enderroca. Avui el barri gitano ocupa un espai de centralitat a la ciutat entre la flamant i provisional estació del TAV i el centre de la vila, i curiosament més que mai la comunitat està allunyada de la societat figuerenca.

Aquesta setmana s'ha produït una revolta al barri, la gent ha sortit al carrer per protegir un delinqüent, exactament igual com va passar el desembre del 1983, i les protestes que es van produir en altres ocasions.

A banda de la delinqüència, la seguretat i l'urbanisme, hi ha una qüestió social que mai s'ha abordat prou bé en aquest districte figuerenc.

I per més policia que hi enviem, una part primordial del problema és que l'Ajuntament de Figueres, i ho diuen experts en integració social, no té ni idea de què s'ha de fer i com s'ha d'afrontar el trencaclosques del barri (gitano) de Sant Joan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia