procés sobiranista
L'AMI activa una assemblea d'electes per cobrir el procés
Crea un registre obert a l'adhesió de tots els càrrecs catalans que actuarà com a òrgan legítim “si hi ha obstacles en el camí”
Fa una crida als no independentistes a defensar la democràcia
Una assemblea que agrupi el màxim nombre de càrrecs electes del país i que pugui actuar com a òrgan legítim per donar cobertura al procés sobiranista i garantir que pugui arribar fins al final en el cas que les institucions catalanes, per la raó que sigui, no el puguin culminar per si mateixes. L'Associació de Municipis per la Independència va activar oficialment ahir aquesta aspiració que gravita des de fa anys com a pla B en el món independentista per si les coses van mal dades arran de les mesures legals que, amb la Constitució a la mà, pot endegar l'Estat, i va posar en marxa una base de dades electrònica d'adhesió voluntària per als 9.283 càrrecs electes que hi ha a Catalunya: 9.077 regidors, 135 diputats al Parlament i 47 al Congrés, 16 senadors i 8 eurodiputats.
De moment, això sí, a banda del logotip i del carnet creat per identificar els membres de l'Assemblea d'Electes de Catalunya (AECat), no és res més que això: un recull d'adhesions que “compleix tota la legislació en matèria de protecció de dades”, va ressaltar la presidenta de l'AMI, Neus Lloveras, en la presentació. Així, no prenen cap forma jurídica ni citen quins objectius tenen. De fet, no queda clar ni quan ni com podrien actuar, com s'organitzen ni tan sols si els seus membres s'arribaran a reunir mai (“tant de bo no calgui”, deia Lloveras, remarcant el caràcter excepcional de l'ens). Tampoc va aclarir si tenen l'aval previ del govern o si el Parlament els donarà empara en algun text legal. “Hem parlat amb qui calia parlar abans de fer aquest pas”, deia, críptica.
L'AMI tot just justifica que ara és “el moment adequat” perquè “s'entra en la recta final d'un procés molt llarg” i cal tenir “tots els instruments preparats” pel que pugui passar. “En els pròxims mesos els fets condicionaran quines tasques i accions fa; seria poc rigorós dir avui què podem fer”, es limitava a exposar. “Si hi ha obstacles en el camí, els càrrecs electes tenim l'obligació moral d'organitzar-nos per garantir que es faci possible la voluntat popular de fer un referèndum”, s'allargava, arran de les preguntes dels periodistes, si bé negava que el pugui convocar el nou ens. En tot cas, més enllà que la seva finalitat sigui independentista, Lloveras feia una crida general a càrrecs que no ho siguin però que defensen la democràcia davant “actituds poc democràtiques”.
La iniciativa, que ahir va aprovar una executiva extraordinària de l'AMI en què hi havia, entre d'altres, els alcaldes de Girona, Olot, Valls, Montblanc, Sallent, Besalú, Alella o l'Ametlla de Mar, vol agafar ara “la màxima velocitat” amb una campanya informativa perquè el nombre d'adhesions a l'ens creixi ràpidament i sigui operatiu aviat.
LA XIFRA
Nega cap “relació directa” amb la iniciativa de l'ANC
El full de ruta aprovat a l'abril per l'ANC ratificava la necessitat de constituir en qüestió de mesos una assemblea de càrrecs electes “en un acte d'afirmació de sobirania nacional d'alt contingut simbòlic”, que fins ara no s'ha arribat a fer. El seu objectiu seria assumir “en cas de necessitat” (és a dir, si l'Estat suspèn l'autogovern) la “màxima representació legítima i institucional de Catalunya” per culminar el procés, inclosa la capacitat per proclamar la independència i la convocatòria immediata d'eleccions constituents. De fet, l'assemblea l'hauria d'impulsar una taula de forces polítiques i socials per l'estat propi que tampoc s'ha arribat a constituir.
Lloveras, però, tot i admetre que treballen conjuntament, es desmarcava explícitament ahir de l'ens previst per l'ANC, que “no té relació directa” amb el que impulsa l'AMI. “És una de les possibilitats, però no l'única”, cloïa, en al·lusió al fet que exerceixi les funcions indicades per l'ANC.