Un govern que “debat poc”
majoria ·
Els partits de l’oposició reclamen més confrontació d’opinions en temes clau a CiU, que governa còmodament amb vuit regidors
ERC i ICV asseguren que la remodelació prevista del camp de futbol “quedarà curta”
Els tres partits de l’oposició de Sant Vicenç de Castellet –ERC, PSC i ICV– coincideixen a opinar que l’àmplia majoria que té l’equip de govern de CiU –va obtenir 8 regidors en les eleccions– impedeix en moltes ocasions que qüestions importants del municipi puguin ser debatudes a fons.
La republicana Adriana Delgado, cap de l’oposició d’ERC –amb tres regidors–, explica que hi ha temes en els quals el govern els ha demanat l’opinió, però assegura que ho ha fet quan ha estat el mateix govern el primer interessat a obtenir unanimitat en un afer sensible –com ara el nou servei de l’aigua–. “En altres contractes que potser no eren tan problemàtics, com el del servei de jardineria, no se’ns hi va convidar i creiem que se’ns ha de convidar a tots, no només quan vagi bé” al govern. Actualment, diu que això ha canviat després que fessin una petició en aquest sentit, un fet que valora positivament: “Quan hem col·laborat, la majoria de vegades hem trobat el consens.” I hi afegeix: “El problema es quan una majoria absoluta et deixa de banda, perquè quan frenes el debat es crea desconfiança i això genera situacions tenses.” Com a exemple, cita l’externalització del servei d’atenció domiciliària: “No el van passar ni pel ple malgrat que l’oposició ho va demanar; sé que no és obligatori, però és un tema que afecta molta gent i veníem d’una altra externalització, la del servei de la neteja, que també havia generat problemes.”
Per la seva banda, Joan Baptista Costa (ICV), opina que la majoria actual de CiU –que ve precedida de dos mandats més de coalicions que també van permetre majoria– “ha fet perdre certa perspectiva de la gestió i de la política municipal” al govern. Costa també esmenta les externalitzacions i s’hi mostra més crític: “La suposada millora de la privatització del servei de neteja s’ha demostrat equivocada” i lamenta que s’ha perdut “l’oportunitat de formar part dels municipis que treballen en la recuperació del servei públic de l’abastament d’aigua”.
La majoria tampoc agrada a Joaquim Casajuana (PSC), que opina que CiU pren les decisions en les comissions de govern i que porta les propostes ja tancades al ple: “Per això és bo que no hi hagi majories absolutes, perquè en les comissions de govern és on es té vot i veu per poder modificar les decisions.”
Un dels projectes que podrien exemplificar el poder de la majoria de CiU és el del camp de futbol. Tant ERC com ICV asseguren que apostar per remodelar l’actual camp és un error. El veuen petit i sense possibilitat de créixer, ja que està delimitat urbanísticament per carrers i propietats privades. Costa afirma que les instal·lacions actuals no reuneixen les condicions i veu massa elevada la inversió de més d’un milió d’euros “per donar una nova cara a una vella instal·lació que tard o d’hora haurà de ser substituïda”. De la mateixa opinió és Delgado, que diu que la remodelació “quedarà curta”. ERC és partidària de fer un camp nou a la zona d’entrada del Pont de Vilomara: “Caldrien canvis urbanístics i seria a més llarg termini, però permetria fer una instal·lació capaç de tenir una bona escola de futbol i que fos apta per a altres entitats esportives.”
No tot són crítiques. Els partits valoren positivament projectes de CiU com ara la urbanització del carrer Via Augusta, la nova zona verda, la remodelació dels col·lectors o la recuperació del castell de Castellet.